Nečas podruhé v Afghánistánu: Navštívil Karzaje i české vojáky

Kábul - Premiér Petr Nečas (ODS) o víkendu již podruhé nečekaně navštívil české vojáky v Afghánistánu. V sobotu ho v Kábulu přijal prezident Hámid Karzaj. Nejvyšší afghánský představitel podle Nečase projevil zájem o české podzvukové bitevníky L-159. Politici hovořili také o spolupráci v průmyslu, dopravě a vzdělání.

Zájem o letouny L-159 podle Nečase projevil sám Karzaj. Afghánci prý mají dobré zkušenosti se staršími českými letadly z Aera Vodochody. „Náš letecký průmysl tady má velice dobrou pověst,“ řekl po jednání Nečas. „Uvidíme, jaký bude výsledek,“ dodal.

Afghánistán ale nemá podle ministra obrany a armádního generála Vlastimila Picka na vojenskou techniku dost peněz. Pořizuje si ji z pomoci Spojených států, které mu taky dávají doporučení. „Spojené státy vynakládají na výstavbu a podporu afghánské armády poměrně velké množství finančních prostředků a prioritou je transportní letectvo,“ upozornil. „Já jsem k této věci velmi skeptický,“ připojil se i stínový ministr obrany Jan Hamáček (ČSSD).

Petr Nečas: "V Afghánistánu má Česká republika po desetiletí jméno jako průmyslová země s kvalitními výrobky a my bychom chtěli na tuto tradici navázat."

Nečas: Čeští vojáci pomůžou Afghánistánu i po roce 2014

Nečas Karzaje také ujistil, že čeští vojáci v neklidné zemi zůstanou i po roce 2014, kdy končí mandát současné spojenecké operace ISAF. Nadále budou cvičit afghánské ozbrojené síly. Počítáme tady s další postupně klesající účastí. Nicméně i po roce 2014 Česká republika počítá, že se výcviku afghánských ozbrojených sil zúčastní," řekl premiér. Náčelník generálního štábu Petr Pavel v Kábulu řekl, že Česká republika předběžně počítá s nasazením do 150 vojáků v rámci nové mise, jejíž pracovní název je Resolute Support. Přesnou podobu mandátu mise posuzuje vedení Severoatlantické aliance.

Petr Nečas (vlevo) při setkání s českými vojáky v Afghánistánu
Zdroj: ČT24/ČTK/PR

České vojáky navštívil premiér v neděli. Nejprve zamířil do provincie Vardak, posléze do Lógaru. Ocenil jejich schopnosti spolupracovat s afghánskou národní armádou i navazovat dobré vztahy s místními obyvateli. Premiér se do Vardaku, považovaného za jednu z nejnebezpečnějších afghánských provincií, podíval poprvé. Při minulé návštěvě země loni v září plánovanou cestu do Vardaku zmařil útok sebevražedného atentátníka na předsunutou základnu.

Petr Nečas: "Naši vojáci mají v Afghánistánu vynikající pověst. Nejen pro své odborné kvality, ale i pro svou schopnost navázat velmi dobré vztahy s příslušníky afghánské národní armády." 

Nečas nabízí pomoc v dopravě a vzdělávání

Češi by se podle něj mohli podílet na rozvoji afghánské dopravní infrastruktury, například na vybudování železniční sítě. „Afghánci potřebují železniční tratě k propojení se střední Asií,“ upřesnil Nečas. Česko je podle něj tradičním budovatelem cementáren a producentem strojírenských výrobků. „V Afghánistánu má ČR po desetiletí jméno jako průmyslová země s kvalitními výrobky a my bychom chtěli na tuto tradici navázat,“ uvedl Nečas. Český premiér Karzajovi řekl, že by byl rád, kdyby další návštěvu vrcholného českého představitele v zemi doprovázela podnikatelská delegace z Česka. „A on to velmi přivítal, aby se už dohodly konkrétní projekty,“ dodal Nečas.

Nečas v Kábulu nabídl Karzajovi také pomoc ve školství. Praha by mohla přijmout až několik desítek studentů z Afghánistánu, zejména na lékařské fakulty. Nyní v Česku studuje pouze několik afghánských studentů.