TOP 09 může mít v Praze menšinovou vládu, Březina není proti

Praha – Pražské zastupitelstvo bylo po rozpadu koalice a následně i rady na 14 dní přerušeno a strany dostaly prostor na vyjednávání. TOP 09 bude podle dočasně pověřerného primátora Tomáše Hudečka jednat s ODS i s ČSSD. Obě strany ale musí být ochotné se podílet na věcném řešení problémů, které Praha má. Zastupitel ČSSD Karel Březina ve čtvrtečních Událostech, komentářích zmínil, že osobně preferuje menšinovou vládu TOP 09 s podporou sociálních demokratů - při programovém kompromisu. Spekuluje se už také o nástupci Bohuslava Svobody. Jeden z možných kandidátů, radní TOP 09 Václav Novotný, se nechal slyšet, že po případné nabídce by funkci přijal.

„Budoucí spolupráce na úrovni zastupitelstva může probíhat buďto jako duhová dohoda s účastí všech, kteří jsou ochotni se podílet na věcných problémech, nebo to bude menšinová vláda TOP 09 s podporou některých členů ODS nebo ČSSD. Nic teď není jisté,“ uvedl během dne Hudeček. V zastupitelstvu podle něj stále existuje dostatek soudných zastupitelů z řad ČSSD i ODS, nikoliv ale ze strany KSČM, kteří budou schopni prosadit s TOP 09 návrh na řešení nejpalčivějších problémů Prahy.

Ke spekulacím o možné koalici se sociálními demokraty poznamenal: „Nemám pocit, že TOP 09 je ta strana, která na radnici uzavřela koalici s ČSSD. Kdyby se ODS do včerejších deseti hodin jasně vyjádřila, rozhádanost koaličního partnera se jasně utišila a členové ODS by přestali pana primátora tlačit do naprosto neefektivního boje, vypadal by dnešní den zcela jinak.“ Pokud ale jakákoliv jiná jednání nedopadnou, je koalice s ČSSD také možností, i když by ji Hudeček osobně nepreferoval. Vávra a Poche se ale už dnes večer dohodli, že jednání o případném společném vládnutí obou stran začnou příští týden. Chtějí si vyjasnit, jaké resorty by případně chtěly strany ovládat. Diskutovat se bude také o poměru sil v jedenáctičlenné radě. Vávra ale nevyloučil ani další jednání s ODS: „Třeba někdo z modrých dostane rozum.“

Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka se ale domnívá, že by jeho strana neměla vstupovat do pražské rady. To samé si myslí o ČSSD i místopředseda sociální demokracie Michal Hašek, podle něhož by spojení ČSSD a TOP 09 v Praze bylo jako spojení ohně a vody.

Karel Březina, zastupitel ČSSD:

„Preferoval bych, kdybychom se dohodli na programových postulátech a kdyby TOP 09 dovládla jako menšinová vláda s naší podporou.“

Kandidáti na primátora: Tůma, Dlouhý, Vávra a Novotný

Se zánikem koalice se spekuluje také o tom, kdo by mohl být nový primátor. „Máme v našich řadách čtyři potenciální kandidáty. Je to náš volební lídr docent Tůma, je to vysokoškolský expert na finance docent Dlouhý, je to předseda našeho klubu Jiří Vávra a také současný radní pro kulturu a bývalý dlouholetý ředitel Pražské informační služby Václav Novotný “ řekl Hudeček a zároveň vyloučil, že by se o post primátora ucházel on.

Právě poslední jmenovaný z nabízené čtveřice na přímou otázku České televize odpověděl, že nabídku stát se příštím primátorem by přijal. „Když budu osloven a když mě k tomu kolegové vyzvou, tak to přijmu, ale když to bude některý z kolegů, tak ho s radostí podpořím,“ řekl Novotný.

Za rozpadem koalice stála podle Hudečka neschopnost občanských demokratů se dohodnout, a řešit tak i problémy, které Praha má. ODS například nebyla schopná říci, kdo má v gesci tunel Blanka: „Smírčí jednání se táhla čtyři měsíce a z mého pohledu to byla tak trochu fraška. ODS posílala tři zástupce, kteří beze srandy měli na věci čtyři názory… Kdybych byl zkušenější, už měsíc po zahájení jednání bych apeloval na podobnou situaci, jaká nastala dnes.“

Vybrané investice zadané za Pavla Béma

  • Tunel Blanka: Původní cena tunelu byla 22 miliard korun, následně se vyšplhala na 37 miliard, částka ale nemusí být zdaleka konečná.
  • Smlouva na nákup 250 nových tramvají pro dopravní podnik: Hudeček upozornil, že tramvaje v roce 2005, kdy byla zakázka zadána, ještě neexistovaly: "Hlavní město pět let platilo vývoj těchto dopravních prostředků. Teprve v roce 2010 začal jejich odběr a platba závazků. Je to časovaná bomba v útrobách dopravního podniku, na kterou dopravní podnik nemá, aby ji zaplatil.“
  • Stavba metra A
  • Čistírna odpadních vod

Praha se podle Hudečka díky několika „megainvesticím“, zadaným v éře primátora Pavla Béma, ocitla na hraně propasti: „Jsme přesně před okamžikem, že nebudeme dlouhodobě schopni splatit své závazky… Pokud nechceme scénář rozprodeje majetku města a zvyšování všech poplatků, je třeba zatáhnout za ruční brzdu a u velkých investičních akcí vyjednat nové či zcela jiné podmínky.“ Hudeček proto představil plány, které TOP 09 nyní chystá: „Budeme pokračovat v tom, v čem jsme s panem primátorem začali před rokem, kdy měl ještě sílu prosazovat s námi protikorupční opatření.“ TOP 09 chce například odvolat z dozorčích rad staré kádry, na které už podle Hudečka Svoboda neměl sílu, chce také urychleně analyzovat a dostavět tunel Blanka. Strana se bude osobně podílet i na prolongování smlouvy a snížení objemu dodávek tramvají do dopravního podniku.

Hudeček: Je mi naprosto jedno, co si myslí Mirek Kalousek   

Nyní už bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS) v Událostech, komentářích řekl, že rozpad koalice na pražském magistrátě nenastal kvůli věcným problémům, ale kvůli snaze o osobní prospěch. TOP 09 podle něj dostala od Miroslava Kalouska (TOP 09) jasný pokyn - rozdrobit ODS, aby stouply preference TOP 09. „Je mi naprosto jedno, co si myslí nebo vymýšlí Mirek Kalousek. Byli jsme v roce 2010 zvoleni jako suverénních 26 zastupitelů,“ reagoval dnes Hudeček. 

Letošní rozpočet hlavního města: Téměř 45 miliard jsou výdaje, příjmy jsou o 10 miliard nižší. To, co chybí, si město půjčí. Podle ČSSD by to však nebylo nutné a je to jednoznačně chyba ODS. „Je to situací uvnitř ODS a nekompetentností jejích radních a jejích zastupitelů,“ říká Miroslav Poche (ČSSD), předseda klubu zastupitelů.

Bývalý primátor se hájí. „Praha začala šetřit, z rozpočtu, který jsem sestavoval, je do dnešního dne úspora 6 miliard korun,“ potvrdil Bohuslav Svoboda. Vedení Prahy ale muselo v posledních týdnech řešit ještě další problém - Opencard - kvůli tendru celou, teď už bývalou radu stíhá policie.

Praha je nejbohatším regionem v Česku. Na HDP se podílí 25 procenty. Rating metropole je podle analytiků stejný jako celé České republiky - a vyšší než u ostatních hlavních měst střední a východní Evropy.