Svoboda: Za rozpad pražské koalice může Kalousek

Praha – Rozpad koalice na pražském magistrátě nenastal kvůli věcným problémům, ale kvůli snaze o osobní prospěch, uvedl pražský primátor Bohuslav Svoboda pro ČT. Podle něj dostala TOP 09 od Kalouska jasný pokyn - rozdrobit ODS, aby stouply preference TOP 09. „To je celorepublikové zadání, bez kterého bychom v Praze tento problém neměli,“ uvedl. Primátor je připraven na to, že ve funkci zřejmě skončí, ale stáhnout se nehodlá.

Pražský primátor Svoboda už počítá s tím, že ve funkci končí. Je přesvědčen, že je o jeho konci v čele hlavního města dávno rozhodnuto. TOP 09, která v pondělí vypověděla koaliční smlouvu, je podle něj dohodnutá s ČSSD a současné dění je pouhou zástěrkou. 

„Koalice v Praze vznikla z vůle ODS. Pravicová koalice byla v Praze to nejsprávnější řešení. TOP 09 ale pozoruje, že jí preference klesají, a dostali od Kalouska jasný pokyn - rozdrobte ODS, aby stouply preference TOP 09. To je celorepublikové zadání, bez kterého bychom v Praze tento problém neměli,“ uvedl Svoboda v Událostech, komentářích ČT24.

ODS je podle primátora připravena jednat o všech otázkách, které jsou věcné. „O změně primátora jednat nebudeme. Jsem připraven, že skončím ve funkci, ale nepřestanu pracovat,“ řekl. „Nechceme uspět tak, že něco získáme. Smysl našeho snažení je, aby úřad fungoval. Díky nám už to není dojná kráva. Úspory, které jsme dosáhli, jsou v miliardách,“ odkazoval Svoboda na magistrátní web.

Primátor Bohuslav Svoboda hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Spory pražské ODS a TOP 09 by mohl rozhodnout zítřek

Regionální rada pražské ODS na večerním jednání odmítla přistoupit na návrh koaliční smlouvy TOP 09, která žádá funkci primátora a sedm křesel v jedenáctičlenné radě. Členové rady jednohlasně podpořili úterní usnesení zastupitelského klubu, který vyjádřil podporu primátoru Bohuslavu Svobodovi (ODS). ODS je prý ale ochotna jednat o jakýchkoliv výměnách kompetencí. Pokud se ODS s TOP 09 nedomluví, hrozí jí, že by mohla po více než 20 letech poprvé skončit v opozici. O případném odvolání Bohuslava Svobody by mohlo už zítra hlasovat zastupitelstvo města.

„Regionální rada v plném rozsahu podpořila stanovisko klubu. To schválila všemi 20 hlasy. A všemi hlasy přijala stanovisko, že žádný z členů zastupitelstva za ODS nedá hlas pro jakékoliv personální změny,“ řekl primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Usnesení pak projednal také zastupitelský klub, který vzal rozhodnutí regionální rady na vědomí.

Spor zřejmě zítra rozhodne klíčové zasedání zastupitelstva - opoziční ČSSD totiž chystá přidat nové body programu. Podle Miroslava Pocheho (ČSSD), předsedy zastupitelského klubu strany, může být jedním z bodů i návrh na odvolání celé rady nebo některých jejích členů. Pokud taková situace nastane, zastupitelé ODS odejdou ze sálu. I o tom dnes rozhodlo regionální vedení strany. Vše tak bude na TOP 09, buď Svobodu i členy rady za ODS, které kritizuje už několik měsíců, odvolá, nebo prodlouží ultimátum a přijdou další jednání. „Pokud bude docházet k jakýmkoli změnám ve vedení radnice, bude to TOP 09 muset prohlasovat s ČSSD a komunisty,“ uvedl místopředseda pražské ODS Zdeněk Zajíček.

Dojedná TOP 09 menšinovou vládu s ČSSD?

TOP 09 se nabízí možnost dojednat menšinovou vládu se sociální demokracií. Vládnout by ale mohla i s podporou přeběhlíků. Podle posledních informací ale ČSSD dosud neposlala TOP 09 žádnou nabídku na spolupráci a ani žádnou nedostala. Nicméně zastupitelský klub ČSSD již pověřil šéfa zastupitelského klubu Miroslava Pocheho (ČSSD) mandátem k případnému jednání s TOP 09. S ODS sociální demokraté o spolupráci jednat nechtějí.

TOP 09 a ODS spolu jednaly dnes před polednem, bez výsledku

Na jednání, které začalo před polednem a trvalo zhruba hodinu, se pražské špičky obou stran dohadovaly především o rozdělení gescí v radě. Nedošly však k žádnému závěru. „Řekl bych, že je to mrtvý bod. V rámci jednání jsme nedospěli k žádnému hmatatelnému výsledku, řekl bych s jednou výjimkou, že ODS akceptovala náš požadavek, že radní, kteří se nedostavují na operativní jednání rady, by neměli být radními. Ale to pokládám za velmi chabý výsledek,“ uvedl předseda zastupitelského klubu TOP 09 Jiří Vávra. Jeho straně v protinávrhu smlouvy chybí začlenění problémů, které považuje za klíčové, jako je další financování stavby tunelového komplexu Blanka nebo dopravního podniku.

Primátora chtějí mít obě strany

TOP 09 koaliční smlouvu ODS vypověděla v pondělí, téměř po třech měsících smírčího řízení. Navrhla jí novou, podle které by TOP 09 nově připadlo primátorské křeslo, čímž by v radě posílila a měla v ní sedm zástupců z jedenácti namísto dosavadních šesti. Chce také jinak rozdělit kompetence jednotlivých radních. ODS to odmítla.

Zástupci TOP 09 obviňují ODS z pasivity při snaze vyřešit hlavní problémy hlavního města. „Máme problém v oblasti majetku, kde je dlouhodobě neřešený problém – každý rok se objeví audit, který sděluje, že evidence majetku je ve velmi špatném stavu. (…) Nejsme schopni už čtyři měsíce vyřešit kauzu tunelu Blanka, kde stojíme před problémem zastavit stavbu, přijít o velké finanční prostředky, nebo to dostavět,“ nastínil Jiří Vávra. Zmínil se také o financování dopravy. Podle ODS ale má TOP 09 na problematická témata dostatečný vliv a snaží se naopak zakrýt problémy vlastních radních, jako je nedokončený metropolitní územní plán.