Povodně po 11 letech: Připravenější Praha a síla dvou řek na severu

Praha - Letošní záplavy mají podobnou příčinu a zasáhly téměř stejné území jako katastrofální povodně v srpnu 2002, přesto jsou mezi oběma záplavami rozdíly. Zatímco povodně před 11 lety lidé často vnímali jako „pražské a středočeské“, hlavní město záplavy do značné míry paralyzovaly a středočeské Zálezlice téměř vymazaly z mapy, letos se největší síla vody ukázala ve chvíli, kdy se setkala rozvodněná Vltava s Labem. Jedním z výrazných míst letošní povodně tak bylo právě město soutoku obou řek, Mělník, kde s vodním živlem bojovali nově vystavěné protipovodňové hráze i starosta, který se rozhodl přetíženým hrázím věřit a preventivně tak nezatopit obytné čtvrti Mlazice a Pšovka.

Obrovské škody napáchala letošní povodeň právě na severu Čech, v Ústeckém kraji zasáhla dvě velká města, Ústí nad Labem i Děčín rozdělila voda na dvě navzájem téměř nedostupné části. Stejně jako před 11 lety začala ale i letošní povodeň na jihu a západě Čech, odkud se Vltavou a jejími přítoky valila do Prahy.

pražské zoo, která byla jedním ze symbolů povodní v roce 2002, opět zaplavila spodní část areálu, tentokrát se ale i díky zkušenostem z minulých záplav podařilo všechna zvířata včas evakuovat. A včasná preventivní opatření pomohla i pražskému metru, kde bylo před 11 lety zatopeno 17 stanic, skoro polovina všech zastávek byla mimo provoz a v původním rozsahu začalo metro fungovat až v březnu 2003.

Specifikem letošních povodní byla i jejich druhá vlna, při níž vydatné deště v kombinaci s nasáklou půdou způsobily bleskové povodně, které vyplavily desítky domů, často i v obcích, které se sotva začaly vzpamatovávat z před pár dny opadlé velké vody.

Letošní záplavy výrazně poškodily desítky obcí, žádnou ale zatím zcela nezničily, jako tomu bylo před 11 lety nebo na Moravě v roce 1997. V souvislosti s velkou vodou zemřelo letos nejméně 11 lidí, před 11 lety přišlo o život celkem 17 osob. Záplavy v roce 2002 způsobily podle vlády majetkové škody za 73,142 miliardy korun. Z toho více než 61 miliard korun činily škody na nemovitém majetku. Výše letošních škod se zatím jen odhaduje, dosáhnou ale opět mnoha miliard korun. Stát je zatím připraven dát na odstranění škod v obcích a městech 5,3 miliardy korun, v miliardách odhadují škody také pojišťovny. Jen na vodohospodářském majetku dosahují škody odhadem 2,2 miliardy, v zemědělství nejméně 1,8 miliardy.