Kongres žen: Muži a ženy jsou si rovni, někteří jsou si rovnější?

Praha - Ženy se v současné české společnosti nadále potýkají s předsudky a stereotypy, které brání jejich osobnímu a profesnímu rozvoji. V rezoluci, kterou dnes odpoledne přijaly, se na tom shodly účastnice prvního českého kongresu žen. Aktivistky ji pak chtějí na Mezinárodní den rovnosti žen a mužů, který připadá na 19. června, předat premiérovi.

První kroky, které by měly podle kongresu nastat na cestě k rovnocennému postavení žen a mužů, je podpora flexibilní pracovní doby, zvýšení kapacity školek a jeslí, důsledný boj proti násilí na ženách, zlepšení postavení samoživitelek a řešení chudoby žen a nerovného postavení seniorek.

Kongres žen je nejen akcí, na niž do Prahy přijelo na osm set žen včetně zahraničních účastnic, ale také iniciativou sdružující mnoho organizací a institucí. Jeho cílem je přimět rozhodující instituce a osoby českého státu, aby vytvořily podmínky vedoucí k rovnému postavení žen a mužů. Tématem dnešní akce byla především situace na trhu práce.

Využívejte víc ženy!

Ženy tvoří 51 procent obyvatel Česka. Jejich zkušeností a schopností podle pořadatelek ze sdružení Fórum 50%, které usiluje o rovné zastoupení obou pohlaví v politice a rozhodovacích pozicích, česká společnost ale plně nevyužívá. „Návrhů na systémové řešení je plno. Situace se ale nemění. Ženy se musí sejít a vystoupit jako silná skupina, i když rozmanitá. Chceme je mobilizovat a pomoci zlepšit jejich postavení,“ řekla šéfka České ženské lobby Jana Smiggels Kavková. 

Tři pětiny absolventů vysokých škol sice představují ženy, ale v průměru vydělávají o čtvrtinu méně než muži. V Česku je nejméně zaměstnaných žen s malými dětmi ve věku do 6 let ze všech států EU. Ženy všeobecně tvoří větší část nezaměstnaných. Pokud práci mají, nejsou jim svěřovány důležité funkce. Ve sněmovně jim připadá zhruba 22 procent křesel. V představenstvech 60 největších společností v Česku mají čtyři procenta míst.

Podle norského velvyslance Jense Eikaase vyžaduje téma rovnosti neustálou pozornost, která se pak vyplácí. 

Jens Eikaas, velvyslanec Norska v České republice:

„Letošní oslavy 100. výročí zavedení všeobecného volebního práva v Norsku jsou připomínkou toho, že rovnost mezi ženami a muži vyžaduje neustálou pozornost a že se vyplácí. Severské státy, také označované jako státy blahobytu, jsou založené na rovném zapojení žen a mužů v pracovním životě i v ostatních aspektech soukromého a společenského života.“

Země, která chce být úspěšnou a prosperující, si nemůže dovolit nevyužít polovinu svého talentu

Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) věří, že kongres „pomůže mužské veřejnosti objevit aspoň tento ekonomický rozměr“. Podle ní jsou severské státy příkladem toho, že spolupráce mužů a žen přispívá k prosperitě a kvalitě života. „Země, která chce být úspěšnou a prosperující ekonomikou, si nemůže dovolit nevyužít polovinu svého talentu,“ řekla. 

Päivi Hiltunen-Toivio, finská velvyslankyně v České republice:

„V roce 1906 získaly ženy ve Finsku jako první v Evropě právo volit a jako první na světě právo kandidovat ve volbách. Dnes máme jeden z nejvyrovnanějších pracovních trhů z pohledu genderu. Ženy i muži pracují hlavně na plný pracovní úvazek. Spolupráce mezi státem a jeho sociálními partnery posílila od 70. let 20. století tento vývoj zavedením denních pečovatelských center, vzdělávání dětí od útlého věku a odděleného zdanění příjmu partnerů. Rovné odměňování žen a mužů je naším příštím cílem. Jsem hrdá, že mohu srdečně pozdravit První kongres žen v Česku.“

Kongres žen
Zdroj: ČT24/kongreszen.cz

Návštěvníky kongresu čekají diskuse, workshopy, semináře i promítání filmů. Součástí doprovodného programu Kongresu žen je i trh podnikatelek a živnostnic. Probíhá po celý den na náměstí Míru společně s bohatým kulturním programem. Podnikatelky se kromě prodeje svých výrobků či služeb podělí s návštěvnicemi o své osobní zkušenosti s podnikáním. Pokud se nebudete nemůžete zúčastnit Kongresu žen osobně, je možné hlavní program sledovat živě na webových stránkách.