Bárta prý prosil o „pomoc s Rampulou,“ volal Jurečko do Hyde Parku

Praha – Vít Bárta jako někdejší ministr dopravy údajně oslovil vlivného plzeňského politika ODS Romana Jurečka s tím, zda „by bylo možné někoho zachránit“ – a myslel tím bývalého šéfa pražských žalobců Vlastimila Rampulu. Zmínil to sám Jurečko v telefonickém spojení v rámci pořadu Hyde Park, kde pozvanému Bártovi kladl nepříjemné otázky. Bárta za ním prý měl během schůzky na ministerstvu dopravy přijít s Rampulovým jménem napsaným na kusu papíru. Bárta však označil Jurečkova slova za lež.

„Pan Bárta se ptal, jestli můžeme toho člověka zachránit, potažmo jestli můžu já toho člověka zachránit a co pro to můžu udělat,“ řekl s odkazem na Rampulovo jméno Jurečko během pořadu. Předseda Věcí veřejných ale reagoval odmítavě. „Vzhledem k tomu, že opakovaně pan Jurečko šíří pomluvy, tak je vyvracím,“ odvětil Bárta s tím, že Jurečko měl o podobných věcech hovořit v loňském roce před soudem.    

Na vyhýbavou odpověď zareagoval plzeňský podnikatel okamžitě. „To jméno na ministerstvu, které napsal na papír, byl pan státní zástupce Vlastimil Rampula. Ihned poté jsem práskl dveřmi a z ministerstva jsem odešel. Od té doby jsem nechtěl s Vítem Bártou nic mít,“ řekl Jurečko v přímém přenosu.

Vlastimil Rampula vedl Vrchní státní zastupitelství v Praze zhruba pět let až do roku 2012. K jeho pádu s cejchem zametače kauz podle kritiků i návrhů na odvolání přispěly hlavně sporné kroky ve vyšetřování kauz Gripen, Mostecká uhelná nebo IPB. „Nechť někdo doloží, že jsem v jedné konkrétní věci postupoval způsobem odporujícím zákonu, tak se k tomu postavím. Co bylo řečeno, je pouhá lež a mediální zkratky, které se nezakládají na pravdě a někomu se velmi hodily,“ hájil se opakovaně Rampula.

Během vzájemné konfrontace také vyzval Bártu, aby veřejnosti sdělil, kdo je spolu seznamoval. Poté, co Bárta odvětil, že si to nepamatuje, Jurečko zmínil jméno pražského lobbisty Tomáše Hrdličky. „S panem Bártou mě na obědě v Obecním domě seznámil pan Hrdlička, ale chápu, že pan Vít Bárta už si leccos nepamatuje,“ ironicky podotkl Jurečko.

Vít Bárta:

„Je velká škoda, pokud se panu Jurečkovi z anamnézy něco nyní vybavilo, že to neřekl u soudu, kde jsme měli možnost si jasně říkat, jak věci jsou.“

Právě vysoký představitel plzeňské ODS Roman Jurečko vystupoval minulý rok jako svědek v soudním procesu s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou, kde hovořil mimo jiné právě o seznámení s tehdejším ministrem. Už tehdy se oba dva před soudem špičkovali. Jurečko u soudu řekl, že Bártu poznal „přes lidi spojené s pražskou ODS“ ještě před tím, než se VV dostaly do sněmovny.

Jurečko zhruba před rokem mluvil i o schůzce na ministerstvu dopravy. U soudu zavtipkoval, že si například pamatuje, jaké měl Bárta manžetové knoflíčky. Bárta tehdy vyjádřil přesvědčení, že Jurečko byl aktivním organizátorem připravovaného puče v plzeňském klubu VV. Jurečko k tomu řekl, že jeho vztah s klubem VV byl standardní a stejný jako k organizacím jiných stran.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)