Protikorupční policie zasahuje v advokátní kanceláři MSB Legal

Praha - V advokátní kanceláři MSB Legal v pražských Stodůlkách zasahuje od rána protikorupční policie. Podle informací České televize hledá dokumenty týkající se Nemocnice Na Homolce. Policisté obsadili 15. a 16. patro budovy, kde kancelář sídlí, a nikoho nepouští dovnitř. MSB Legal má vztah i k osobě lobbisty Ivo Rittiga, zastupuje nejen jeho, ale i některé Rittigovy firmy. Dnešní zásah ale nemá podle informací ČT s lobbistou nic společného.

Protikorupční policie k zásahu podrobnosti nesdělila. Podle mluvčí nemocnice Jitky Kalouskové jde o případ z doby, kdy nemocnici vedl Vladimír Dbalý. „Současný ředitel Michal Šetlík nastoupil v březnu 2012 a okamžitě vypověděl všechny smlouvy s touto kanceláří a přerušil s ní jakoukoliv spolupráci,“ dodala.

Zásah může souviset s kauzou, na kterou loni v říjnu upozornili zástupci Nadačního fondu proti korupci (NFPK). Nemocnice pronajala od července 2009 své sklady zdravotnického materiálu soukromé společnosti Alseda, s. r. o, která je spojená s právníky okolo bývalé advokátní kanceláře Šachta&Partners, nyní MSB Legal. Podle fondu firma měsíčně platila 140 000 korun, za uskladnění materiálu od dodavatelů ale inkasovala asi padesátinásobně víc, než sama za pronájem platila.

Nemocnice na Homolce
Zdroj: ČT24

Mezi dodavateli, kteří firmě posílali peníze, byla mimo jiné společnost Holte Medical, a. s., která sama sklady původně provozovala, protože je dceřinou firmou Nemocnice Na Homolce. Podle odhadu NFPK tratila nemocnice měsíčně na tom, že sklady pronajala, kolem osmi milionů korun, ročně by se tak částka vyšplhala právě na asi sto milionů. Zástupce kanceláře David Michal loni osočení odmítl: „Pokud bych mohl použít příměr, je to stejné, jako by někdo tvrdil, že pronajímatel, který pronajímá holou halu, přichází o finanční prostředky tím, že v té hale někdo jiný zařídil a provozuje pekárnu za účelem dosažení zisku.“

Fond také loni upozornil, že stejní advokáti pomohli přes složitou organizaci firem, za kterými stáli, k nabytí dvou nemovitostí do majetku otce někdejšího ředitele nemocnice Vladimíra Dbalého.

Vydáno pod