Policie loni zabavila rekordní množství marihuany i pervitinu

Praha - Policisté v loňském roce zabavili v Česku rekordních 563 kilogramů marihuany a téměř 32 kilogramů pervitinu. Uvádí to výroční zpráva Národní protidrogové centrály. Podle zjištění policie přibývá pěstíren konopí a varny metamfetaminu (pervitinu) hlavně v příhraničních oblastech produkují stále víc. Vedle toho stále stoupá množství nových drog.

Policisté loni odhalili 199 pěstíren konopí a zajistili v nich přes 90 tisíc rostlin. Odhadovaná roční produkce těchto pěstíren byla zhruba sedm tun, uvádí zpráva protidrogové centrály. Podle ní většina vypěstované marihuany směřovala na domácí trh, vedle toho se však ve velkém vyvážela i do sousedních států a dále na Ukrajinu, do Maďarska, Velké Británie a do severských států. Produkce konopí v Česku je podle kriminalistů dobře organizována a velký podíl na tom mají vietnamské skupiny.

Také výroba a obchod s pervitinem pokrývá celé území Česka, nejvýraznější je u hranic s Německem a Rakouskem, a to hlavně kvůli zvětšující se poptávce zahraničních uživatelů, tvrdí policisté. Hlavní roli v příhraničním obchodu s pervitinem mají podle nich vietnamské tržnice u státních hranic. Kvůli kontrole ze strany státních orgánů se však distribuce drogy přesouvá například do heren nebo barů.

  • „Do výroby a obchodu s metamfetaminem jsou stále masivněji zapojovány organizovaná zločinecká uskupení původem především z Vietnamu a západního Balkánu,“ píše ředitel protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Ředitel centrály doplnil, že loni opět přibylo i trestných činů spojených s pervitinem a marihuanou. Přes 80 procent drogové kriminality se přitom týkalo výroby, pašování a prodeje drog a relativně nejčastěji tuto trestnou činnost policisté řešili v hlavním městě a ve Středočeském, Karlovarském, Ústeckém, Moravskoslezském a Jihomoravském kraji.

Podle Frydrycha vedle známých drog na českém trhu stále přibývají nové látky, které vznikají úpravou molekulární struktury existujících drog. U většiny těchto nových syntetických drog tak nejsou známy farmakologické ani toxikologické účinky na člověka. „Dalším rizikovým faktorem především pro mladou generaci je motto prodejců, že se jedná o legální drogy,“ varuje policie.