Schwarzenberg: ODS není hybnou silou politiky, ČSSD je rozštěpena

Praha - Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg naznačil rozložení sil mezi politickými stranami. Z jeho pohledu přestali být občanští demokraté hybnou silou české politické scény. Příčinou je jednoznačně pád bývalého premiéra Petra Nečase. Naopak ČSSD je nyní rozštěpena na příznivce současného předsedy Bohuslava Sobotky a hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška. Schwarzenberg varoval před „vyhlodáním“ systému parlamentní demokracie a faktickou proměnou v prezidentský systém.

Rozdělená ČSSD

  • „Politický vývoj v České republice je v poslední době pozoruhodný,“ uvádí v textu Schwarzenberg. Připomíná, že největší česká strana, kterou je ČSSD, je rozdělena mezi příznivce předsedy Bohuslava Sobotky a statutárního místopředsedy Michala Haška. „Má tudíž veliké potíže zaujmout jasné a jednotné stanovisko k postupu prezidenta republiky,“ míní předseda TOP 09.

Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD

„Každý ukazuje, jak je silný, jaké má svaly, a nejlépe říká: 'Ten druhý, ten má podstatně menší svaly než já.'“ Podle Zaorálka je to způsob politického projevu TOP 09, který si větší komentář nezaslouží.

Hašek dnes po jednání své Asociace krajů s premiérem Rusnokem řekl, že ČSSD bude při hlasování o důvěře vládě jednotná. „Nicméně to stanovisko se teprve začalo tvořit,“ uvedl. Definitivní rozhodnutí podle něj padne počátkem srpna.

8 procent ODS

  • U občanských demokratů zase Schwarzenberg připomněl, že tato „kdysi velká strana“ má nyní podle průzkumů okolo osmi procent voličských preferencí. Podle šéfa ODS Martina Kuby je ale ODS stále nejsilnější pravicovou stranou s pevnou strukturou a více než dvacetiletou tradicí. „To, že dnes neprožívá právě nejlepší období své existence, nikdo nerozporuje, to se v politice občas stává všem stranám,“ řekl Kuba. ODS podle něj čeká mnoho práce, ale díky členské základně má strana potenciál se vrátit tam, kam patří. Zároveň podotkl, že na podobné pošťuchování ze strany předsedy TOP 09 není vhodná doba. S tím souhlasil i místopředseda strany a Poslanecké sněmovny Jiří Pospíšil (ODS). „Nevidím nějakou výraznou změnu v pozici ODS poté, co Petr Nečas odstoupil,“ dodal Pospíšil s tím, že jejich klíčovým lídrem je v tuto chvíli Miroslava Němcová.

Aktivitu předsedy TOP 09 podpořil i Miroslav Kalousek. „Naprosto chápu pana předsedu, že v této situaci, která je mimořádně složitá, mobilizuje své členy a členskou základnu,“ uvedl Kalousek.

Schwarzenberg varoval před počínáním prezidenta

„Zažili jsme v dostatečné míře ve dvacátém století, kam vede cesta pouhého dbání písmen ústavy, nikoli jejího ducha a ústavních zvyklostí, kterými teprve ústava žije,“ uvedl předseda TOP 09. Republika podle něj na rozdíl od monarchie, kde stát zosobňuje panovník, žije ze svých ústavních institucí. „Tudíž jejich znevážení a zpochybnění je přímé ohrožení státu,“ doplnil.

Premiér Jiří Rusnok nyní začíná se stranami jednat o možném vyslovení důvěry. Bývalá koalice ODS, TOP 09 a LIDEM ale tvrdí, že stále disponuje parlamentní většinou, která by umožnila vznik kabinetu v čele s nynější šéfkou sněmovny Miroslavou Němcovou (ODS).

Reakce Jiřího Pospíšila na výroky Karla Schwarzenberga (zdroj: ČT24)
Vydáno pod