Věda přírodu vysvětluje, ale také se jí inspiruje

Praha – Předlohou pro japonské rychlovlaky se stal vzácný pták Ledňáček – podobné příběhy nabízí nová publikace s názvem Příroda, nekonečná inspirace vědy. Kniha představuje jeden z nejmladších vědních oborů zvaný bionika. Ta zkoumá, jak vzory z přírody ovlivnily lidstvo v jejich činnostech a výtvorech.

Místo složitých patentů se věda stále častěji vrací k přírodním zákonům. O tom, že vývoj na planetě zemi se v zrcadle bioniky zvláštním způsobem symbolicky vrací, je přesvědčena řada odborníků. „Je to zase svázáno, že díky moderním technologiím umožňujícím podrobnější zkoumání té přírody se dozvídáme, čím vším se od ní můžeme inspirovat,“ uvádí zoolog Tomáš Kapic.

Publikace ukazuje více než 60 případů, ve kterých vědci od přírody opisují. Architekti se inspirují tvrdým, ale pružným bambusem u stavby mrakodrapů, designeři například přilnavými tlapkami gekonů. Ne vždy je ale inspirace přirodou efektivní, například pruhy zeber byly za první světové války použity jako maskovací systém pro námořní lodě, bohužel ale neúspěšně.

Největší ohlas naopak bionika sklízí třeba s výrobou robotických protéz. Vývojářům k práci slouží i speciální knihovny, které shromažďují nejnovější materiály inspirované přírodními principy. Jedna z pěti podobných evropských knihoven je i v Česku. „Lidé, kteří sem přicházejí, hledají řešení pro svoje konkrétní projekty. Ten zájem my se snažíme spíš vzbudit,“ uvedla zástupkyně knihovny Helena Pánková.

Vlastní bionický výzkum u nás zatím chybí. Čeští vědci tak musí za bádáním buď do sousedního Německa - a pokud se ani tam nedostanou, nezbývá jim nic jiného než chytat inspiraci u ohrady mezi zvířaty.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)
Vydáno pod