Advokáti lobbisty Rittiga: Policie může vyrábět nové důkazy

Praha - Advokáti lobbisty Ivo Rittiga si stěžují na nezákonný postup policie. Vadí jim, že nebyli pozváni k rozpečeťování důkazů, které zabavila při domovních prohlídkách. Postup napadli u vrchního státního zastupitelství. Detektivové už v minulosti několikrát naznačili, že dokumenty a počítače zabavené u Ivo Rittiga a Romana Janouška mohou obsahovat důkazy pro jejich obvinění.

13. června vnikli policisté do kanceláří a domů lobbistů Janouška s Rittigem a v zapečetěných pytlích odnesli tisíce dokumentů. Rittigovým advokátům teď vadí, že nemohli být u jejich otevírání. „Obáváme se, zda nedošlo k manipulaci důkazů, respektive vyrábění nových důkazů,“ uvedla Karolína Babáková, právní zástupkyně Ivo Rittiga. „Považujeme to za nezákonný postup policie, podali jsme proti němu stížnost Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci,“ dodala.

Ani advokát dalšího lobbisty Romana Janouška zatím nebyl k otevírání pytlů s důkazy pozvaný. V jeho případě dosud není jasné, zda už je policie otevřela. „Já z toho usuzuju, že to ještě nerozpečetili. Předpokládám, že k tomu by mě přizvat měli,“ řekl Vít Široký. Sama policie přitom očekává, že v pytlích najde zásadní důkazy.   

Janoušek s Rittigem a exžalobce Grygárek byli původně hlavním objektem zájmu detektivů. V kauze ale nakonec policie mimo jiných obvinila tehdejší šéfku premiérova sekretariátu a tři exposlance ODS. Podle Nejvyššího soudu poslance ale chrání imunita. Dozorující žalobce proto do budoucna zvažuje obvinění exposlanců přepracovat. Sama policie plánuje vyslýchat další svědky, například poslance Úlehlu. Tají ale, kdy a jestli někoho dalšího obviní. 

K tomu, aby se pohnulo z místa vyšetřování takzvaných kmotrů, je podle policie nutné vyhodnotit všechny důkazy zabavené v kancelářích, to ale může trvat i několik týdnů.

Advokáti lobbisty Rittiga: Policie může vyrábět nové důkazy (zdroj: ČT24)