I druhá instance Daňhela očistila z podivného obvinění

Praha - Svorně jedním hlasem hovoří soudy v kauze údajného zneužití nezletilé dívky, po obvodním soudu konstatoval i ten odvolací, že Karel Daňhel je v této věci nevinen. Bývalý armádní pilot patří mezi svědky v kauze letounů CASA. Sám v obvinění vidí spojitost, je přesvědčen, že za ním stojí Vojenské zpravodajství, které ho podle něj již několik let sleduje. Verdikt Městského soudu v Praze je pravomocný. Hlavní svědkyně v minulosti policistům přiznala, že si pohlavní styk vymyslela.

Soudce městského soudu Jaroslav Cihlář na předchozí práci obvodního soudu s důkazy neshledal chybu. Obhájkyně bývalého pilota Lucie Hrdá uvedla případ svého klienta do spojitosti s aférou Jany Nagyové, kterou policie podezírá mimo jiné ze zneužití vojenské rozvědky. Podle Hrdé je totiž Daňhel součástí hry zpravodajské služby. „Generál Kovanda (jeden z obviněných v kauze Nagyové) vydal prohlášení, že obhajoba mého klienta, to znamená já, viním Vojenské zpravodajství ze zneužívání postavení. Oni se proti tomu striktně ohrazovali, že nic takového nedělají, načež za 14 dní dní se stalo to, o čem všichni víme v kauze paní Nagyové,“ dodala Hrdá.

Už soudkyně pražského obvodního soudu Denisa Durdíková v dubnu konstatovala, že nevidí žádný usvědčující důkaz. V odůvodnění rozsudku nešetřila kritikou na adresu policejní práce; kriminalisté podle ní neprovedli první výslech dívky podle zákona. Připustila navíc, že poškozená mohla vnímat postup kriminalistů jako nátlak. V případu ještě podle ní chyběl zcela podstatný důkaz, kterým mělo být lékařské vyšetření dívky.

Karel Daňhel: „Jsem rád, že už je celá anabáze u konce a konečně mohu začít žít normální život.“

Postup vyšetřovatelů dříve pranýřovala právě Daňhelova advokátka Hrdá, podpořila klientovu interpetaci, že za obviněním je Vojenské zpravodajství a snaha očernit ho kvůli kauze CASA. Podle ní tomu odpovídá i časová souslednost s vyšetřováním v případu nákupu letounů. Ministerstvo obrany taková tvrzení odmítá.

Daňhel byl zproštěn obžaloby (zdroj: ČT24)
Vydáno pod