VZP versus domovy důchodců: Souboj Davida s Goliášem vyhrává ten slabší

Praha - Stovky milionů korun bude stát VZP to, že nezákonně šetřila na domovech důchodců. Všeobecná zdravotní pojišťovna pod vedením minulého ředitele Pavla Horáka jednostranně změnila smlouvu a domovům nadiktovala nové, ekonomicky nevýhodné podmínky. Desetitisíce seniorů by kvůli nim přišly o zdravotní péči, kterou jim tyto ústavy poskytují. Jenže domovy si to nenechaly líbit, obrátily se na soudy a ty jim dávají za pravdu. Téma zpracovala pro Reportéry ČT Aneta Snopová.

V domově se zvláštním režimem ve středočeských Svojšicích žije 110 klientů s duševním nebo mentálním onemocněním v průměrném věku 65 let. Pečuje o ně 24 hodin denně třináct zdravotních sester. Domov nedávno získal prestižní ocenění ISO za poskytování ošetřovatelské, pečovatelské a sociální péče. Přesto mu hrozil zánik.

„Balancovali jsme na hraně. Rozhodovali jsme se, jestli omezíme zdravotní nebo ošetřovatelskou péči klientům tím, že propustíme zdravotní sestry… Kdyby nám VZP nezaplatila, tak by se úroveň naší péče vrátila dejme tomu do roku 1985. Neměnily by se hygienické potřeby, lidi by tam leželi a byli by odsouzeni na posteli umřít bez další pomoci,“ tvrdí ředitel svojšického domova Vítězslav Forman.

VZP jednostranně upravila pravidla, domovy přišly o desítky tisíc

Celý problém vznikl počátkem roku 2012. Tehdy Všeobecná zdravotní pojišťovna sama od sebe zásadně změnila pravidla proplácení zdravotní péče v domovech pro seniory a handicapované. Pokusila se jim proti jejich vůli vnutit dodatek ke smlouvě, ve kterém snížila platby. Za služby jim najednou chtěla platit méně než polovinu, pokud překročí stanovený limit - místo 90 haléřů za bod pouhých 40. Podle Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR dosahuje ztráta u menších domovů desetitisíce korun měsíčně, u větších zařízení jde až do statisíců.

Do problémů se kvůli postupu VZP dostal i Městský ústav sociálních služeb v Jirkově. Zařízení poskytuje domov zhruba třem stovkám seniorů a postižených z celé republiky ve čtyřech typech pobytových služeb. Většina klientů není schopná se o sebe sama postarat. „V současné době máme počty zdravotnického personálu nastaveny tak, že pokrýváme jenom základ. V noci slouží pouze jedna sestřička na jeden objekt. To znamená, že jedna zdravotní sestra má na starosti 170 uživatelů. Přes den se nám daří držet obsazení zdravotní sestrou na každém oddělení, což znamená tři, čtyři sestry,“ popisuje situaci ředitelka ústavu Eva Šulcová.

O peníze přišly i domovy, které smluvní dodatky nepodepsaly

Téměř polovina ředitelů domovů sociální péče se proto VZP postavila a sporný dodatek o snížení plateb odmítla podepsat. Jenže pojišťovna se i k těmto domovům chovala tak, jako by dodatek podepsaly, a odmítala jim proplácet zdravotnickou péči v plné výši. „Šetřit finanční prostředky na seniorech, kteří se nemohou sami bránit, je nejsmutnější a nejhorší, co může pojišťovna  udělat. Oni si celý život zdravotní péči hradili, a teď se nemohou bránit,“ dodává k situaci ředitelka Šulcová.

Soudy se přiklonily na stranu domovů. VZP musí zaplatit stovky milionů

Zhruba padesát ředitelů domovů sociální péče se proto domluvilo a VZP zažalovali. V uplynulých týdnech padlo prvních devět, zatím nepravomocných rozsudků. Ve všech případech dal soud za pravdu domovům sociální péče a VZP uložil doplatit dlužné částky.

„Z počátku to trošku připomínalo souboj Davida s Goliášem. Na straně VZP byly všechny trumfy - obrovský aparát, obrovská mašinérie úředníků, právníků, ekonomů, různých dalších odborných pracovníků. A proti nim stál často osamocený ředitel ústavu spolu se svojí vrchní sestrou, který psal námitky, argumentoval u soudu a dožadoval se práva v rámci soudního jednání,“ popisuje případ právní zástupce ústavů Petr Haluza.

Podle rozhodnutí soudů má VZP za rok 2012 doplatit ústavům stovky milionů korun. Hlavním důvodem, proč soud žalobám vyhověl, byl fakt, že není možné, aby smlouva mezi zdravotní pojišťovnou a pobytovým zařízením sociálních služeb byla jednostranně a účelově změněna jedním z účastníků této smlouvy.

Sporné dodatky na pojišťovně vznikly v době, kdy v jejím čele stál Pavel Horák. Ten pod palbou kritiky odstoupil na konci roku 2012. Jeho vyjádření se Reportérům ČT získat nepodařilo. „Současně vedení VZP přistupuje k partnerům jako ke skutečným partnerům. Upřednostňujeme dohodu před nějakým mocenským postupem nebo nátlakem,“ tvrdí mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý. Podle něj by měla VZP do začátku srpna vypracovat návrh řešení.

Nevýhodné smlouvy VZP ohrozily důchodce v domovech (zdroj: ČT24)