Zeman: Imunita by se měla vztahovat jen na řečnění

Praha – Prezident Miloš Zeman by uvítal výrazné omezení imunity zákonodárců. Měla by se podle něj vztahovat jen na jejich verbální projevy v parlamentu i mimo něj. Diskusi o šíři imunity vyvolalo rozhodnutí Nejvyššího soudu, který před nedávnem právě kvůli ní vyňal z pravomoci policie a státních zástupců tři exposlance viněné z korupce.

Exposlance za ODS Ivana Fuksu, Marka Šnajdra a Petra Tluchoře vyňal minulý týden Nejvyšší soud z pravomoci orgánů činných v trestním řízení. Všichni tři politici, kteří byli vazebně stíhaní od poloviny června, následně opustili moravské věznice. Žalobci je vinili z přijetí úplatku v podobě postů ve státních firmách výměnou za vzdání se poslaneckého mandátu. Podle Nejvyššího soudu ale takovou politickou dohodu kryje jejich imunita.

„Ono by nejlépe bylo, kdyby žádná poslanecká imunita neexistovala, protože nežijeme ve feudálních dobách, kdy by král stínal neposlušné členy parlamentu, na druhé straně, kdyby už existovala, měla by být pouze verbální,“ uvedl Zeman. Imunita by se tak vztahovala jen na svobodu slova.

Podle prezidenta by ale verbální nepostižitelnost měla platit nejen na půdě parlamentu, ale také mimo něj. „Třeba když mluví politik na náměstí, a řekne, že prezident je idiot, tak by neměl být za tento verbální projev stíhán, třebaže ho pronesl na náměstí a nikoliv v zasedací síni poslanecké sněmovny,“ řekl Zeman. Nyní se mu ale nejeví jako reálné, že by se změna ústavy v parlamentu podařila. „Jak víte, změna ústavy vyžaduje kvalifikovanou většinu a teď je před volbami, takže je tato kvalifikovaná většina prakticky nedosažitelná,“ dodal.

Zeman: Prokurátorská republika nám nehrozí

V souvislosti s exposlanci ODS a verdiktem Nejvyššího soudu bývalý premiér Petr Nečas ostře kritizoval státní zástupce v České republice, kteří kauzu odstartovali. Státní zástupci prý usilují o vznik „české prokurátorské politiky“ (čtěte víc). Zeman jeho slova odmítl.

„Já tento názor absolutně nesdílím, nemyslím si, že nám hrozí prokurátorská republika. Některým politikům, jejichž nervozita úměrně tomu narůstá, samozřejmě hrozí vyšetřování za některé minulé kauzy a v takovém případě obvyklá rétorika těchto politiků – já tomu říkám rétorika potrefených hus – zní tak, že nám hrozí například policejní stát,“ uvedl Zeman.

Prohlásil, že je Nečasovi vděčný, že uvolnil ruce státním zástupcům a policistům. „A myslím si, že právě Rusnokova vláda by měla být zárukou toho, že bude garantována nezávislost vyšetřování, i když by se mohla týkat, jak už jsem řekl, významných politických osobností,“ doplnil prezident.

Vydáno pod