Česko likviduje škody po bouřkách

Praha - Po včerejším řádění počasí začínají na mnoha místech v Česku likvidovat škody. Silné bouřky s přívalovými dešti a nárazy větru zasáhly večer a v noci Česko. V Jeřmanicích na Liberecku našli ve strouze mrtvého muže. Nejspíš dostal infarkt. Déšť rozvodnil řeky především na severu země. Hasiči zasahovali hlavně kvůli popadaným stromům, které na mnoha místech zastavily vlaky i auta.

V Jeřmanicích na Liberecku zemřel v noci čtyřiašedesátiletý muž, když sledoval, zda rozvodněný potok nezasáhl jeho zahradu. „Muže 20 minut nikdo neviděl, pak ho našli ve strouze,“ uvedl krajský ředitel záchranné služby Stanislav Mackovík. Zdravotníci tak původně vyjeli k tonutí, příčinou smrti ale byl podle krajské mluvčí záchranné služby Lenky Markovičové zřejmě infarkt. Záchranáři se zhruba půl hodiny neúspěšně pokoušeli muže resuscitovat.

Při nočních bouřkách nejvíce srážek spadlo právě v Libereckém kraji v Jizerských horách, místy to bylo skoro 130 milimetrů. Kvůli tomu tady velmi rychle stoupaly hladiny řek. Nejvíce hrozila říčka Smědá. U Višňové například dosáhla ještě výš než při posledních povodních. „Bylo to děsivé. Hladina byla výš než při červnových záplavách, kulminovala na 291 centimetrech, pomalu se ale už vrací do koryta,“ řekla starostka Višňové Vladimíra Erbanová. Podle ní se jim v noci podařilo zřejmě všechny domy ochránit. V noci byl stav ohrožení krátce i na Nise ve stotisícovém Liberci a několika potocích v kraji, například na Jeřici v Mníšku nebo Mohelce v Hodkovicích nad Mohelkou. Stav pohotovosti ještě dopoledne platil na Bulovském potoku.

Hasiči také v podhůří Jizerských hor evakuovali přes 80 dětí z okolních letních táborů. „Byla to záležitost tak hodiny. Voda stoupla asi o metr a půl a začala zaplavovat tábor, tak jsme raději zavolali hasiče,“ uvedl vedoucí letního tábora u Raspenavy Miroslav Franěk.

Nevhodná obuv - muž spadl do řeky v pantoflích

Život riskoval muž, který ve Frýdlantu hodinu po půlnoci spadl z mostu do rozbouřené řeky. Nejprve se objevila informace, že do vody skočil, pak se ale ukázalo, že nešťastnou náhodou uklouzl v pantoflích. „Muž měl velké štěstí, zhruba po 500 metrech ho zpětný proud vynesl do náhonu, kde bylo pouze po kolena vody a odkud sám vylezl,“ řekla mluvčí hasičů.

Předpověď počasí na úterý 30. 7.

Oblačno až polojasno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Na severovýchodě zpočátku až zataženo a srážky četnější. Později ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejvyšší teploty 23 až 27 °C, v 1000 m na horách kolem 18 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s bude k večeru slábnout.

V Praze v noci hasiči zabezpečovali kvůli nepříznivému počasí stavební jeřáb v Dejvicích v Bechyňově ulici. Jeřáb byl vysoký 45 metrů a měl rameno o délce 55 metrů se čtrnáctitunovým závažím. Kvůli závadám na vzpěrách hrozilo ve větrném počasí jeho zřícení, z okolních domů proto záchranáři evakuovali 22 lidí. „Došlo k popraskání dvou nosných pilířů u jeřábu, který okamžitě reagoval na složité povětrnostní podmínky,“ řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Přívaly vody večer komplikovaly provoz pražského metra, následky se ale podařilo odstranit.

Na Královéhradecku noční bouřky vyplavovaly sklepy, stovky domácností byly bez proudu. „Na mnoha místech v kraji vítr polámal stromy a větve, které spadly na silnice, a dráty elektrického vedení. Nejvážnější situace byla na Hradecku a Náchodsku,“ uvedla mluvčí královéhradeckých hasičů. „Likvidujeme poruchy na vedení vysokého napětí, kterých je na východě Čech kolem 25,“ řekla mluvčí společnosti ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková. V průběhu noci energetici pracovali na postupném obnovování dodávek.

Silná bouřka v pondělí večer zasáhla Pardubický kraj, trhala střechy a způsobila i požár bioplynové stanice v Litomyšli. V Cihelně u koupaliště v Pardubicích hasiči vyprošťovali člověka, na kterého spadl strom. Naštěstí ho jen lehce poranily větve. Naproti chrudimské nemocnici se utrhla střecha u panelového domu. Strážníci okolí uzavřeli. Lidé v nejvyšším patře by neměli zůstávat v bytech.

Počasí komplikuje i železniční dopravu. Na aktuální omezení na tratích se podívejte ZDE.

Hasiči na jihu Čech odstraňovali především popadané stromy a větve. V noci museli záchranáři evakuovat dětský tábor u Volfířova na Jindřichohradecku. Bouře poškodila také několik střech a elektrické vedení, přerušila dopravu na železnici. Podle mluvčí hasičů Venduly Matějů ale nikdo nebyl zraněn.

I na Vysočině hasiči měli na práci především likvidaci popadaných stromů. V kempu u Řásné spadl kmen na jednu z chatek, jeden člověk se přitom zranil. Hasiči na mnoha místech také odčerpávali vodu ze sklepů, dokonce hasili pět požárů. V Lažínkách u Moravských Budějovic shořela po půlnoci stodola s dílnou, hasilo ji šest jednotek hasičů.

Jihlavský magistrát varuje veřejnost před vstupem do lesů. „V lesích je mnoho vyvrácených, nakloněných, nalomených a zavěšených stromů, které hrozí nečekaným pádem,“ uvedl Milan Slavinger z oddělení lesního hospodářství. V některých lokalitách se magistrát chystá vyhlásit zákaz vstupu do lesa.

Bouřka doputovala až na jih Moravy, tady ale měla mnohem menší intenzitu než na Vysočině. I tak ale měli záchranáři práci. Po včerejší osmé hodině večerní se ještě před přicházející bouřkou v Zastávce u Brna zřítil strom. Spadl na autobus zaparkovaný u železničního nádraží. Uvnitř bylo přitom šest lidí. Tři z nich, včetně jednoho dítěte, utrpěli lehká zranění. Strom hasiči odstraňovali pomocí jeřábu. Zraněné na místě ošetřili zdravotníci.

Vydáno pod