Soud minutu po minutě: Rath, Pancová ani Kott vinu necítí

Praha - Obviněný poslanec David Rath se u Krajského soudu v Praze, kde po 15 měsících začalo hlavní líčení v jeho kauze, označil za oběť politického procesu. Trvá na tom, že celá kauza směřuje k odstranění nepříjemného opozičního politika a kritika vlády Petra Nečase a ostatní obžalovaní měli tu smůlu, že byli v nesprávný čas na nesprávném místě. Další obžalovaní Petr Kott a Kateřina Pancová svou vinu rovněž odmítli. Podle Kotta jsou uvedené výnosy z trestné činnosti nereálné. Pancová soudu řekla, že z výkonu své funkce nemohla výběrová řízení ovlivňovat. Před soudem poté vypovídal právě David Rath, který se již nyní v podstatě cítí jako odsouzený. Více z vystoupení Davida Ratha zde. Fotogalerii ze soudu najdete zde.

Exposlanec Petr Kott a bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová, kteří jsou obvinění v kauze poslance Davida Ratha, vypověděli, že se cítí neviní. Podle nich jsou skutky, které jim žalobce klade za vinu, nereálné. Oba odmítli odpovídat na dodatečné otázky soudu. 

  • Petr Kott u soudu: „Obžalobě jsem sice rozuměl, ale pokud se jedná o skutky, které jsem měl já a Kateřina Pancová spáchat, pak obžalobě do jisté míry nerozumím a nesouhlasím s ní… namítám, že jak technicky, tak ani organizačně nebylo možné skutky spáchat.“ 
  • Kateřina Pancová u soudu: „Technicky nebylo možné spáchat skutky, které jsou mi kladeny za vinu.“

Krátce po deváté hodině soud začíná…

„V tuto chvíli prohlašuji, že podmínky pro zahájení hlavního líčení splněny jsou. Zahajuji tedy hlavní líčení ve věci obžalovaných…,“ odstartoval soudce Robert Pacovský hlavní líčení po kontrole přítomných. Novináři pořizující obrazový záznam opustili těsně před začátkem soudní místnost. Vzápětí začal státní zástupce číst obžalobu.

Ratha, Kateřinu Pancovou a Petra Kotta přivedla do jednací síně eskorta postranním vchodem, aby se vyhnuli novinářům čekajícím na chodbě. Rath i Kott dorazili v tmavých oblecích, Pancová v elegantním černém kostýmu.

  • Petr Kott přichází ke Krajskému soudu v Praze autor: Jan Langer, zdroj: ČT24
  • David Rath přichází ke Krajskému soudu v Praze autor: Jan Langer, zdroj: ČT24

Rath působil uvolněně

Soudce Pacovský povolil podle předpokladů před zahájením líčení krátký vstup kameramanům a fotografům, kteří trojici obžalovaných doslova obsypali. Po několika minutách museli síň opustit a v sále zůstali jen píšící novináři. Následovala zhruba pětiminutová porada advokátů s obžalovanými. Rath hovořil se svými dvěma právníky, na rozdíl od ostatních vypadal klidně a několikrát se také usmál.

Z Rathova prohlášení před začátkem soudu: „Já osobně se v tomto boji nevzdávám! Budu bojovat do poslední chvíle, neboť to není jen soud o opozičním politikovi Rathovi, ale o této zemi, o respektu k lidské svobodě, o tom, zda budeme policejním státem, nebo zemí, kde orgány činné v trestním řízení i justice dodržují zákony a nezneužívají je ke svým mocenským hrátkám.“

Všechno podstatné o procesu s Rathem se dozvíte ZDE:

Vedle bývalého hejtmana je obviněno dalších 10 lidí. Jen čtení obžaloby, která má 88 stran, zabralo státnímu zástupci Petru Jirátovi téměř hodinu a půl. Proces bude v první fázi probíhat ode dneška až do pátku, celkem podle odhadu soudce asi 10 týdnů.

Bývalému středočeskému hejtmanovi Rathovi hrozí ze všech 11 obviněných nejvyšší trest - až 12 let vězení. Obžaloba ho viní z přijetí úplatků v celkové výši 16 milionů korun. Řekl si prý o dalších šest milionů, ty ale nestihl převzít, protože ho zadržela policie.