Sváček získal podporu senátního výboru, Dienstbier ho kritizuje

Praha - Předseda pražského městského soudu Jan Sváček získal těsnou podporu senátního ústavně-právního výboru pro zvolení ústavním soudcem. V tajných volbách dnes dostal pět hlasů od devíti přítomných členů výboru. Horní komora o nominaci rozhodne 21. srpna. O den dříve má o svém doporučení rozhodnout ještě senátní výbor pro lidská práva.

Jednání začalo v devět hodin ráno, Jana Sváčka přišel před senátory uvést kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář. Sváček pronesl krátkou úvodní řeč, ve které shrnul svoji dosavadní kariéru.

Poté už se začali hlásit o slovo jednotliví senátoři, z nichž jako první mluvil Jiří Dienstbier. Ten řekl, že opětovnou nominaci Jana Sváčka považuje za „jakési pohrdání Senátem“ ze strany prezidenta Zemana. „Považuji to za pohrdlivé či neuctivé vůči Senátu, který už svůj názor vyjádřil, a myslím si, že by se prezident takto chovat neměl,“ prohlásil senátor. Sváčkovi vyčetl i kontakty s některými kontroverzními osobami, mezi nimiž je například podnikatel Tomáš Hrdlička. Dienstbierovi také vadí, že byl Sváček určitou dobu členem Lions clubu, který založil odsouzený lékař Jaroslav Barták.

Jan Sváček ovšem tato nařčení odmítá, řekl, že s Tomášem Hrdličkou se sice před lety seznámil, ale že s ním v kontaktu rozhodně není. Co se týká členství v Lions clubu, podotkl, že byl členem jen velmi krátkou dobu.

Jaroslav Barták
Zdroj: ČT24/ISIFA/ČT24

Bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová (za SZ) se pozastavovala nad některými Sváčkovými kroky v čele Městského soudu v Praze. Uvedla, že Sváček stál za výzvou předsedů krajských soudů k rezignaci předsedkyně Nejvyššího soudu Ivy Brožové, aniž by pro takový krok bylo nějaké zákonné zmocnění. Podle Sváčka se ale jednalo jen o stanovisko, jehož nebyl autorem, nikoliv o výzvu. Předseda senátorů ODS Jaroslav Kubera označil dotazy za proces se Sváčkem a za „koniášství“. Z ostatních členů výboru, především z ČSSD, nikdo vůči Sváčkovi dotazy neměl.

Sváčka už loni mezi ústavní soudce neúspěšně navrhoval tehdejší prezident Václav Klaus. Jeho nástupce Miloš Zeman se ho nyní rozhodl nominovat znovu jako uznávaného odborníka na trestní právo. Opakovanou nominaci zdůvodnil loňskou obměnou třetiny Senátu i obměnou Ústavního soudu. „Podle mého názoru Ústavní soud nemá v současnosti dostatečné zastoupení v oblasti obecné justice,“ uvedl prezident ve svém nominačním dopisu.

Zeman jmenoval dva nové soudce - Šimáčkovou a Davida

Sváček by mohl vystřídat Dagmar Lastoveckou, která skončí v srpnu. Prezident Zeman zároveň jmenoval dva nové soudce - Kateřinu Šimáčkovou a Ludvíka Davida. Ve funkci předsedy instituce znovu pověřil Pavla Rychetského.

Ivo Pospíšil, generální sekretář Ústavního soudu

„Ústavní soud trpěl personálním nedostatkem zhruba rok a půl. Myslím si, že v tomhle směru už je velmi stabilizovaný. To, že je ÚS stabilizován personálně, ještě úplně neznamená, že by nechyběly určité právnické profese. Třeba tu chybí odborníci na evropské právo jako ústavní soudci. Bylo by dobré, kdyby přicházel určitý rozvoj v odbornostech soudců.“

Hlava státu již letos jmenovala čtyři ústavní soudce. Na začátku června se novým soudcem ÚS stal Vladimír Sládeček, který nahradil Miloslava Výborného, jemuž vypršel mandát. Senát Sládečkovo jmenování posvětil na konci dubna společně s Miladou Tomkovou, Jaroslavem Fenykem a Janem Filipem, kteří se svého jmenování dočkali již počátkem května. Díky nim začal Ústavní soud opět fungovat v kompletním složení 15 členů.

Vydáno pod