Picek na obraně nezahálí, zadává zakázky za stamiliony

Praha – Ministerstvo obrany je i v době vládní krize zřejmě jedním z mála resortů, kde se stále zadávají stamilionové zakázky. Šéf resortu Vlastimil Picek připravuje smlouvy na servis techniky a nákup ochranných obleků za více než 200 milionů, které navíc zadá bez výběrového řízení. Dalších 195 milionů korun chce dát resort za servis vrtulníků W-3A Sokol. Smlouva má platit pro období 2013 až 2016.

Náčelník generálního štábu Petr Pavel už loni v listopadu upozorňoval, že technický stav vrtulníků W-3A Sokol se stále zhoršuje a problém bude třeba v brzké době vyřešit. „Z deseti kusů máme šest provozuschopných, čtyři čekají na opravu,“ uvedl tehdy. Piloti na Sokolech létají také ve prospěch integrovaného záchranného systému. Na plnohodnotný provoz letecké záchranky jich vojáci potřebují právě šest.

Polský dodavatel podle Pavla účtuje za generální opravu jednoho stroje asi 100 až 120 milionů korun. „V roce 2014 a 2015 budeme muset investovat 600 až 700 milionů do generálky šesti kusů nebo hledat nějaké jiné řešení,“ vysvětlil. Vojáci podle něj zvažují i variantu vypsání tendru na nákup nových vrtulníků podobné kategorie.

Dingo
Zdroj: Armáda ČR/Jan Šulc

Největší zakázka na servis techniky se týká trojice radarů Arthur. Ministerstvo za něj zaplatí téměř 118 milionů korun. Zakázku dostane společnost Saab Czech, která radiolokátory před lety dodala. Druhý největší kontrakt v objemu 45 milionů uzavře obrana s firmou Praga-Export, která se má v dalších dvou letech postarat o opravy a údržbu pancéřových vozidel Iveco.

Ministerstvo také plánuje ještě letos nakoupit skoro 2 600 ochranných převleků proti účinkům otravných látek. Za nákup zaplatí firmě B.O.I.S. - Filtry 35 milionů korun. Podle úřadu oblek v ČR nevyrábí a nedodává žádná jiná firma. Posledním obchodem je platba 12,6 milionu korun za opravy a údržbu obrněnců Dingo v následujících dvou letech. Peníze půjdou na účet firmy Croy, která je společností Daimler pověřena jako dovozce vozidel pro ČR a může servisovat jejich podvozek.

Obrana v poslední době uzavírá větší množství smluv na servis letecké techniky. Na počátku července úřad oznámil, že uzavře smlouvu s firmou Airbus Military na servis dopravních letadel CASA v hodnotě 331 milionů a kontrakt s Omnipolem na servis letounu vládní letky Challenger za 195 milionů korun.

Picek už dříve řekl, že hodlá vládě v září navrhnout i podmínky pronájmů nadzvukových letounů Gripen. Místopředseda strany TOP 09 Miroslav Kalousek to ale kritizuje: „Slušná vláda, když je v demisi, nedělá žádná zásadní rozhodnutí.“ Umírněnější vládnutí slíbil po neúspěšném hlasování o důvěře i premiér Jiří Rusnok. „Samozřejmě nebudeme dělat žádná zásadní rozhodnutí ve věcech, které snesou odkladu,“ prohlásil předseda vlády.