Salačová se bojí o život: „Zaslechla jsem, že je na mě někdo najatý“

Praha – Podnikatelka Ivana Salačová, která má v kauze kolem Davida Ratha statut spolupracující obviněné, se bojí o svůj život. České televizi ale zároveň řekla, že svého rozhodnutí nelituje. Její výpověď, jak celá skupina manipulovala s veřejnými zakázkami, představuje hlavní trumf obžaloby. Dnes před soudem odpovídala na dotazy advokátů i dalších obviněných. Salačová například popsala, jakými způsoby docházelo k ovlivňování zadávacích řízení, která byla šitá na míru konkrétní firmě: „Potřebujeme vybrat pět firem. Čtyři dělají křoví a jedna vyhraje. Předem se těch pět firem domluví, aby ta předem vybraná firma byla nejlevnější. Kritériem je pak hlavně cena.“

Oproti předchozím dnům byla Salačová o poznání klidnější a odpovídala bez delších pauz. Páteční výslech obžalované ale musel být ukončen předčasně. O přerušení požádala sama, silně ji rozrušilo to, že o ní jeden z novinářů na Twitteru napsal, že „je ženská na zabití“ a že se diví, že ji ještě nesrazilo auto. „Bojím se docela dost. Je mi samozřejmě nepříjemné, když o mně někde na internetu píší, že už jsem měla být přejetá. Už jsem také zaslechla, že je na mě někdo najatý,“ řekla dnes České televizi.

Pro Salačovou je důležité, aby vypovídala stejně jako před policií. Jen tak si může udržet pozici spolupracující obviněné. Advokáti ji i dnes „zasypávali“ dotazy ohledně detailů o veřejných zakázkách a dokumentaci k nim.

Ivana Salačová
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Salačová znovu popisovala, jak vypadal mechanismus upravených soutěží. „Když se tam (do zadání) dá ukazatel, který splňuje jen jediná firma,“ popsala údajný korupční postup. Například u Buštěhradu to byl požadavek práce restaurátora s praxí nad určitý počet let, dále také počet zaměstnanců a další podmínky. „Takto se to dá ovlivňovat a doplňovat, jak je potřeba,“ dodala.

Po advokátech dostali prostor pro otázky i samotní obžalovaní, jako první z nich se ke slovu dostal David Rath, který se Salačové vyptával na další podrobnosti rekonstrukce buštěhradského zámku - chtěl tak prý zjistit roli Středočeského kraje při rekonstrukci zámku. Kateřina Pancová, Petr Kott ani další obvinění žádné dotazy položit nechtěli.

Soudce nechal na dvou televizních obrazovkách přehrát videozáznam z předchozích výpovědí Salačové na policii. Mimo jiné na nich uvedla, že Ratha viděla pouze třikrát a nikdy se s ním o žádné provizi nebavila. Pancová si údajně v případě Buštěhradu řekla nejdřív o provizi 15 milionů, což se prý později změnilo na 24 milionů. Salačová měla zajistit polovinu peněz. „Později mi bylo sděleno, že musí být provize i pro Lucii Novanskou 400 tisíc,“ dodala podnikatelka. Novanská je rovněž mezi obviněnými, ze zdravotních důvodů se ale z projednání omluvila.

Otázky dnes poprvé kladl taky soudce Robert Pacovský. Salačové ukazoval krabici na lahve vína, kterou poznala. Kateřině Pancové v ní měl předávat provize další obžalovaný - Pavel Drážďanský.

Drážďanský měl uplatit rekonstrukci zámku Buštěhrad

Po Salačové by měl svoji výpověď dokončit David Rath a po něm by už mohla přijít řada na Pavla Drážďanského - ředitele firmy Konstruktiva Branko. Podle vyšetřovatelů uplatil dvousetmilionovou zakázku na rekonstrukci zámku Buštěhrad. „Někdy v prosinci 2011 seděli nad tabulkou s paní ředitelkou Pancovou a s panem inženýrem Drážďanským. A někdy v lednu bylo konstatováno, že Konstruktiva Branko si to spočítala a že konečná výše té provize je 24 milionů,“ řekla u soudu Salačová.


 
Peníze na provize, tedy údajné úplatky, zajišťovala Ivana Salačová prostřednictvím fiktivních faktur. „Poslední splátku z těch fiktivních faktur jsem dávala v obálce panu Drážďanskému, který mi sdělil, že je to zabalené. A já s jednou krabicí vína a on s druhou jsme se vydali k paní ředitelce Pancové,“ vysvětlovala. Filip Svoboda, advokát Pavla Drážďanského, ale nepřipouští, že by jeho klient přijímal jakékoli úplatky.

Černý: Výpověď Ratha a Salačové se v některých bodech nevylučuje

Ivana Salačová ve své výpovědi ukázala hned na několik spoluobžalovaných. Že by úplatky za manipulaci zakázek byly pro Davida Ratha, však nepotvrdila. Jeden z Rathových právníků Adam Černý ale v rozhovoru pro server iDNES.cz řekl, že si na její výpověď udělá názor až poté, co bude dokončena.

  • „Já si na její výpověď udělám názor až poté, co bude skončena. Teď byla pouze přerušena v nějaké části - nevím, jestli v první půlce, druhé půlce, těžko říct. Až výpověď skončí, bude k ní možné zaujmout stanovisko,“ řekl advokát Adam Černý.

Podle něj Rath i Salačová popisují případ z jiného pohledu. „Nepotkávali se - ona to popisuje ze svého pohledu, on z pohledu hejtmana. Ten pohled je úplně jiný, je to z jiné perspektivy, ale nevylučuje se to navzájem v určitých bodech,“ dodal.

Vydáno pod