Rychetský: Zeman jednal při jmenování vlády neortodoxně, ale zákonně

Praha - Podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského jednal prezident Miloš Zeman při jmenování Rusnokovy vlády v mezích ústavy. Jednal neortodoxně, neměl prý ale jinou možnost. „Mám pocit, že situace pro prezidenta, stejně jako pro celou naši zemi, byla svízelná. Nejenže formálně neporušil ústavu, ale ani fakticky neměl možnost jiného způsobu konání,“ potvrdil v pořadu Interview ČT24 Rychetský.

Prezident jednal při jmenování Rusnokovy vlády v mezích zákona

„Prezident republiky dostal ze strany vlády dosavadní vládní koalice její demisi, kterou přijal. V tu chvíli by bylo absurdní očekávat, že tu vládu opět jmenuje - to by demisi přece nemusel přijímat. V tu chvíli se obrátil na sociální demokracii a nabídl jejímu předsedovi, aby se ujal sestavení vlády. Ten to odmítl. Kdo mu zůstal k dispozici? Několik přeběhlíků, několik veverek (VV), z těch měl sestavovat vládu? Byl v situaci, kdy neměl žádný jiný prostor. Uznávám, že postupoval neortodoxně v tom, že mohl odložit jmenování pana Rusnoka a mohl zkusit s představiteli politické scény získat pro něj nějakou podporu. Ta situace nebyla jednoduchá. Pak se ukázalo, že jakási revitalizace vládní koalice by nebyla možná, protože nemají většinu ve sněmovně. Mám pocit, že situace pro prezidenta, stejně jako pro celou naši zemi, byla svízelná. Nejenže formálně neporušil ústavu, ale ani fakticky neměl možnost jiného způsobu konání,“ řek v Interview ČT24 Pavel Rychetský.

Jak to bude s návrhy, které jsou nyní ve sněmovně?

Zřejmě se rozpustí Poslanecká sněmovna (PS). Okamžikem rozpuštění sněmovny se všechny normy, které projednala, nemohou vrátit (v případě, že Senát je zamítne nebo prezident vetuje) na půdu PS. Proces může pokračovat, má-li být úspěšný, jedině tak, že je Senát a prezident schválí. Kdyby došlo k nějakému zamítnutí či vetu, bohužel není vůbec možné, aby rozpuštěná či nová sněmovna o tom dál jednala. Takové normy padají pod stůl.

Stejně padají pod stůl i všechny normy rozjednané na půdě sněmovny, kde ten proces nebyl završen. Nově zvolená sněmovna nemůže pokračovat ve druhém či třetím čtení. Ten proces definitivně končí a musí začít znovu.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Schází se poradní sbor - někdo mluví o propojení vysokých institucí

Rychetský se Zemanem spolupracuje při doplňování Ústavního soudu. Z jejich iniciativy se začal scházet neformální poradní sbor složený z vrcholných představitelů justice, s nimiž prezident konzultuje konkrétní jména kandidátů. V době, kdy na Hradě úřadoval Václav Klaus, nic podobného neexistovalo.

„Je dobře, jestli mezi vrcholnými ústavními institucemi existuje dialog a koordinace. Považuji to za velice příznačné. Situace, kdy prezident Klaus soustavně kritizoval a ignoroval sféru justice, zdá se definitivně skončila. Začíná éra jistého dialogu, koordinace a zásadní spolupráce mezi ústavními institucemi, ale mohu vás ujistit, že nejcennější hodnotou je jejich nezávislost,“ prohlásil Rychetský.

Vydáno pod