Nemám žádný čas na poradu s právníky, stěžoval si u soudu Rath

Praha – Soud je nerovný a brání v přístupu k obžalobě, stěžoval si v úvodu svého čtvrtečního projevu poslanec David Rath, obžalovaný z údajné korupce. Soudcům také sdělil, že nemá dostatek času pro porady se svými advokáty. Jeho námitky ale soud označil za neopodstatněné. Mezitím už dnes soudní senát znovu vyslechl také podnikatelku Ivanu Salačovou, která v kauze Ratha a spol. vystupuje jako spolupracující obviněná. Komentovala zejména videozáznamy ze svých dřívějších výpovědí před policií. Na některé otázky advokátů ale odmítla odpovědět, soudce navíc právníky opět káral za opakování už položených otázek.

Rathova promluva navazuje na přerušení z minulého týdne, kdy se omluvil kvůli únavě. Soudcům vyčinil, že například Salačová měla možnost v klidu vše probrat s právníky, zatímco Ratha vždy odvede vězeňská eskorta do cely pro vazebně stíhané a může mluvit s advokáty až v krátkosti v soudní síni.

Poté exhejtman vysvětloval obvyklou praxi při vedení zdravotnických zakázek ve Středočeském kraji a hovořil také o chodu tamních nemocnic. Jako krajský hejtman prý Rath stál před úkolem uspíšit jejich modernizaci. Management každé nemocnice prý rozhodoval o tom, které důležité věci budou zařízení potřebovat a kraj prý jejich požadavky korigoval tak, aby investice probíhaly v nemocnicích zhruba stejně. Obsah investic, tedy co, kdo a kde nakoupí, nebyl podle něho nijak tajný. „Byly to dlouho veřejně známé informace,“ dodal.

Následně prý kraj zjistil, že vedení některých nemocnic nakládá s investicemi nezopovědně, a tak byla zřízeno společné představenstvo, kde působili zaměstnanci krajského úřadu. Nicméně prý podléhali řediteli a krajské vedení na jejich činnost prý nemělo vliv, jak dodal Rath.

Petr Kott, David Rath a Kateřina Pancová před Krajským soudem v Praze
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Kateřina Pancová dnes reagovala na projekty zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivici. „Projekt musel někdo vymyslet a bylo určitě zájmem paní ing. Salačové, která chtěla získat práci a která chtěla získat zakázku,“ uvedla Pancová. Salačová se ale proti podobnému tvrzení ohradila. „To není pravda. Já jsem iniciátorkou rozhodně nebyla. Oni to chtěli, protože chtěli tu provizi,“ uvedla.

Soud se dnes dotknul se i dalšího tématu - krabice od vína s miliony korun uvnitř. Ivana Salačová před soudem jasně řekla, že když s dalším obžalovaným Pavlem Drážďanským mířila ke Kateřině Pancové do nemocnice, měla s sebou krabici, kde byly dvě lahve vína pro sekretářku. Pan Drážďanský podle Salačové měl podobnou krabici. Místo šesti lahví vín tam bylo 14 milionů.

Na výroky Salačové ale reagoval David Rath. Odmítl ovlivňování zakázek i to, že by přijal  sedm milionů v krabici od vína jako úplatek. „To je věc, která je jistě spekulativní, nepodložená žádnými fakty a já bych chtěl tyto spekulaci, které tady zazněly odmítnout,“ dodal Rath.

Salačová pod palbou stejných dotazů, advokáty musel mírnit soudce

Salačová se jako jediná z 11 obžalovaných přiznala ke korupci v souvislosti se zakázkami ve Středočeském kraji a může dostat nižší trest. Soudce dnes musel advokáty často usměrňovat, protože pokládali dotazy, které již zazněly.

Obhájce Ratha Roman Jelínek se dopoledne znovu zajímal, může-li Salačová říct něco o zapojení jeho klienta do korupce. Na to už ale odpovídala. O Rathovi s jistotou nemluvila jako o aktérovi korupce, pouze o jeho zapojení spekulovala. V prvních dvou policejních výsleších ho dokonce vůbec nezmiňovala.

V rámci možnosti obviněných vyjádřit se k výslechu Salačové se Rath ohradil proti jejím slovům. „Musím tyto spekulace naprosto odmítnout jako zcela nepodložené. Nevím, kde na to přišla,“ řekl. Reagoval také na tvrzení, že nepomáhala politickým stranám ve volbách. Podle Ratha se podnikatelka zapojila do shánění sponzorů pro volby ČSSD. „Byl jsem několikrát informován, že se angažuje a je ochotná pomoci. Vůbec jsem netušil, že by to mohlo souviset s nějakou veřejnou zakázkou,“ doplnil. Odposlechy ve spisu prý jeho slova dokazují.

Na rozpory ve výpovědi upozorniil také obžalovaní exposlanec Petr Kott a jeho přítelkyně, bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová. Ta prohlásila, že Salačovu nikdy nenabádala k opravě Gymnázia Hostivice. „Naopak ona přišla za mnou. Navíc už měla za sebou první etapu rekonstrukce,“ dodala Pancová. Zbylí obžalovaní se nevyjádřili.

Salačová již před soudem vypovídala minulý týden ve čtvrtek poté, co soud přerušil promluvu Ratha, který se omluvil kvůli únavě. Výslech pokračoval ještě v pátek, ale Salačová požádala o přerušení, protože byla rozrušená. Na webu se prý v komentáři dočetla, že je „ženská na zabití“ a autor se „diví, že ji nepřejelo auto“. Soud její výpověď dokončil v pondělí a začal přehrávat videozáznamy. Po dokončení její výpovědi by měl pokračovat Rath, není jasné, zda se ke slovu dostane ještě dnes.

Přiznání Salačové se týká opravy zámku Buštěhrad a Gymnázia Hostivice. Tvrdí, že z rekonstrukce památky za 200 milionů korun požadovala Pancová s Kottem provizi 20 až 24 milionů. Oba jsou mezi obžalovanými a společně s Rathem jsou zatím jediní více než rok ve vazbě. V souvislosti s podezřelými zakázkami viní soudce Petr Jirát celkem 11 lidí. Soud naplánoval jednání zatím do října, předvolává 78 svědků.