Kuba se před loňským kongresem ODS setkal s Rittigem

Praha – Úřadující předseda občanských demokratů Martin Kuba se před kongresem strany loni na podzim několikrát sešel s lobbistou Ivo Rittigem. O toho se zajímá policie v souvislosti s kauzou Jany Nagyové a trafik pro trojici exposlanců ODS. Kuba půjde v případu podat vysvětlení na policii příští týden. Kuba na informace o svých údajných setkáních s Rittigem sám poukázal v tiskové zprávě. Ačkoli připustil, že se s lobbistou mohl sejít, kritizoval, že se od novináře dozvěděl, že se tato informace objevila v policejním spisu.

Na volebním kongresu ODS v Brně v říjnu 2012 se Martin Kuba ucházel o post 1. místopředsedy. A mapoval situaci ve straně, informace sbíral i od zákulisních hráčů - například od lobbisty Ivana Rittiga. „Nikdy jsem nezastíral, že jsem se v rámci mapování předkongresové situace potkal i s lidmi, kteří jsou označováni jako tzv. zákulisní hráči, tedy i s Ivo Rittigem,“ uvedl Kuba v tiskové zprávě. Odmítl však, že by měl s Rittigem jakýkoli vztah: „Můj vztah s Ivo Rittigem není žádný, pouze jsem potřeboval zmapovat informace, protože před každým kongresem se ve straně šíří různé dezinformace o tom, kdo má jaký vliv. Mám pocit, že jedna z těch schůzek proběhla v domě pana Rittiga.“

Martin Kuba současně kritizoval, že se k němu dostaly informace ze spisu prostřednictvím médií. „Redaktor ČT se mě dotazoval, jestli jsem se loni v říjnu před kongresem ODS setkal s Ivo Rittigem a odkazoval na informace z policejního spisů. Nejsem schopen posoudit, zda taková informace ve spisu skutečně je, nebo je výsledkem nějaké účelové dezinformační hry. Ale pokud ze spisu skutečně pochází, považuji za alarmující, že zde znovu a opakovaně mají někteří vybraní novináři exkluzivní přístup do policejních spisů, ze kterých publikují pouze vybrané části, které jsou věcně nesprávné,“ prohlásil úřadující předseda ODS.

Mluvčí České televize Alžběta Plívová sdělila, že seriózní média mají ze své podstaty povinnost prověřovat veškeré informace, které získají, a nakládat s nimi podle zásad objektivního zpravodajství. Je tedy zcela relevantní, pokud reportér ověřuje informace konfrontací s těmi, kterých se týkají, dodala.

Právě dům Ivo Rittiga prohledávali detektivové ÚOOZ v červnu v rámci zátahu v kauze Jany Nagyové. Lobbista měl podle policie ovlivňovat veřejné zakázky v rámci zločinného spolčení. A byla s ním v kontaktu i bývalá šéfka kabinetu Petra Nečase. Rittiga ale policie z ničeho neobvinila. „Teď se věnuje hlavně odpočinku a užívá si své poctivě vydělané peníze v Monaku,“ uvedla Rittigova advokátka Karolína Babáková.

Podle státního zástupce ale právě vyšetřování této části kauzy dovedlo kriminalisty k dalším dvěma větvím - zneužití vojenského zpravodajství a trafik pro exposlance ODS. V případu už vypovídaly špičky strany, Martin Kuba půjde v případu podat vysvětlení příští týden. „Příští týden půjdu svědčit v kauze tří exposlanců, takže do té doby považuji za nekorektní takové informace komentovat,“ řekl.

Na listopadovém kongresu se Martin Kuba stal druhým mužem strany. Po pádu Petra Nečase pak mužem prvním, stranu dočasně vede jako úřadující předseda. Nezastírá ale, že by se rád stal šéfem nastálo.