Rozpuštěno. Poslanci dali sněmovně vale

Praha – Cesta k předčasným volbám se otevřela. Poslanecká sněmovna po několikahodinovém jednání odsouhlasila 140 hlasy návrh na své rozpuštění, a předčasně tak ukončila své čtyřleté volební období. Na tahu je nyní prezident Miloš Zeman, který musí dolní komoru formálně rozpustit a vypsat nové volby. Proběhnout by mohly na konci října.

Rozpuštění sněmovny podpořila ČSSD, TOP 09, KSČM, Věci veřejné i další poslanci. Potřebných 120 hlasů tak poslanci překročili o celých dvacet hlasů. Sedm zákonodárců hlasovalo proti.

„Ukázalo se, že Poslanecká sněmovna je imobilní, že kluby spolu nejsou schopny hovořit. Na celém dnešním jednání byla znát nechuť,“ dodal politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Kamil Švec. „Politická konstelace se vyčerpala a je potřeba ji nahradit nějakou novou,“ doplnil komentátor Hospodářských novin Petr Fischer.

Prezident Miloš Zeman se již dříve nechal slyšet, že volby by mohly proběhnout v pátek 25. a v sobotu 26. října. Sněmovnu by měl podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského rozpustit bez zbytečného odkladu, zejména poslanci z ODS ale navrhují to, aby byla dolní komora rozpuštěna až s podzimem, a mohla tak přijmout potřebné zákony. O tom, kdy se volby uskuteční, budou zástupci parlamentních stran jednat s prezidentem Zemanem v následujících dnech.

Jak se hlasovalo? Pro rozpuštění hlasovalo 54 poslanců ČSSD, 26 komunistů, 42 poslanců TOP 09 a STAN a 10 poslanců VV. Přidali se k nim Karolína Peake, Lenka Andrýsová a Viktor Paggio, kteří se hlásí k LIDEM, národní socialista Jiří Paroubek, Michal Doktor (Jihočeši 2012), Radim Fiala (hnutí Úsvit) a nezařazení Kristýna Kočí a Jan Florián.

Aktivně proti rozpuštění hlasovala předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS), dále také Dagmar Navrátilová, Jiří Rusnok, Radim Vysloužil, Martin Vacek a Jana Suchá, kteří se hlásí k LIDEM, a nezařazený Jaroslav Škárka.  

ODS proti všem

Sněmovna se k rozpuštění odhodlala po více než tříhodinové rozpravě, a to bez účasti občanské demokracie, která ve velké míře opustila jednací sál. Za to si také už během rozpravy vysloužila kritiku od ostatních středo-levicových stran.

  • Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka: „Rozpuštění sněmovny nemá reálnou politickou alternativu. Ti, kdo ho odmítají, nebyli schopni navrhnout žádnou jinou reálnou cestu. Odpovědnost je třeba přiznat. Sociální demokraté nikam utíkat nebudou.“ 
  • Předseda KSČM Vojtěch Filip: „Je důležité, aby ti, kteří byli zvoleni do Poslanecké sněmovny, byli schopni tuto odpovědnost unést.“ 
  • Předseda VV Vít Bárta: „Pokud dnes Poslaneckou sněmovnu rozpustíme, je to to nejlepší, co můžeme udělat pro to, aby si občané České republiky začali znovu vážit funkce poslance.“

S občanskými demokraty se potom střetla i TOP 09. Podle jejího místopředsedy Miroslava Kalouska jsou předčasné volby nezbytné kvůli tomu, že část poslanců bývalé koalice byla ochotna kdykoli prodat zápas, jak se ukázalo při hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka. Proti této vládě odmítli hlasovat dva tehdejší poslanci ODS.

Poukázal na to, že zápas v současném složení Sněmovny není možné vést za předpokladu, „když zjistíte, že ne zcela identifikovatelný počet hráčů je kdykoli připraven prodat zápas. V okamžiku, kdy jsme se společně zavázali, že spolu do toho zápasu jdeme a na první dobrou dva vaši lidé selžou, tak je to prostě totální ztráta důvěry. Není možné prodlužovat politickou krizi čekáním na to, kteří dva jiní prodají příští zápas,“ prohlásil místopředseda TOP 09.

Někdejší předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura připustil, že Tomáš Úlehla a Jan Florián nedodrželi dohodu. Poukázal ale na to, že Rusnokova vláda důvěru nezískala, účel byl tedy splněn, a zápas tedy ztracen nebyl. Obvinil TOP 09, že nebyla ochotna otestovat koaliční většinu, když by byla třeba. Označil to za chybné rozhodnutí pro českou pravici.

Klasnová se omluvila voličům: Měli jsme zůstat v opozici

Předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová se potom při „posledním zvonění“ omluvila voličům za to, že její strana nezamířila po volbách v roce 2010 do opozice a že svým rozpadem přispěla k nedůvěře občanů v českou politiku. Klasnová to uvedla v rámci svého projevu v Poslanecké sněmovně, která jedná o svém rozpuštění. To by mělo otevřít cestu k předčasným volbám.

„Omlouvám se voličům, že jsme neměli dost odvahy a síly zůstat v opozici a že se nám podařilo předvést štěpení a nejednotu, které ještě prohloubilo nedůvěru v politiku. Do politiky VV přivedli lidi, kteří v ní neměli co dělat,“ prohlásila Klasnová v úvodu sněmovní schůze.

Věci veřejné se potýkaly s údajným korupčním skandálem Víta Bárty a někdejšího místopředsedy Jaroslava Škárky, po soudu s oběma politiky lodi v dubnu stranu opustila Karolína Peake a spolu s několika dalšími „véčkaři“ založila vlastní platformu LIDEM, která nadále setrvala ve vládní koalici.

Poslanci VV Vít Bárta a Petr Skokan ve sněmovně
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Diskusi rozproudil Skokan

Bouřlivou debatu vyvolala i ústavní stížnost poslance Věcí veřejných Petra Skokana. Při předešlé schůzi o vyslovení důvěry Rusnokově vládě podle něj došlo k porušení jednacího řádu dolní komory. Jeroným Tejc (ČSSD), Jiří Paroubek (NS-LEV 21) i Stanislav Polčák (TOP 09) reagovali tím, že se jedná o úhybný manévr, jak volby a rozpouštění ohrozit. To ale Skokan odmítl. „Jsem přesvědčen, že hlasování o důvěře vlády a rozpuštění Poslanecké sněmovny spolu nesouvisí,“ prohlásil. „Stížnost jsem podal proto, že vedení sněmovny si ze zákona o jednacím řádu opakovaně dělá trhací kalendář.“

Zároveň ale upozornil na to, že byla k Ústavnímu soudu podána stížnost, která napadá rozpuštění Poslanecké sněmovny a vypsání předčasných voleb. „V této chvíli je podána ústavní stížnost, a to na neregulérnost rychlého vypsání předčasných voleb, kdy se politické strany nebudou schopny do října připravit,“ uvedl s tím, že jeho domovské Věci eřejné ani on sám se stížností nemají nic společného.

„Když Ústavní soud bude projednávat tuto ústavní stížnost a budou odloženy volby, může se stát, že snaha zabránit Zemanovy vlády ve vládě se změní v posílení jeho pozice. Považuji za to vás na tuto hrozbu upozornit,“ varoval ostatní kolegy Skokan.

Došlo i na invazi

Zákonodárci se nevyhnuli ani zítřejšímu výročí sovětské okupace. Poslankyně ODS Lenka Kohoutová kritizovala názor člena sociální demokracie Michala Mašaty, který na svém blogu hájil sovětskou invazi. „To je samozřejmě kolosální nesmysl, že se na to vzmohl náš člen, je mi líto, ale není to rozhodující pro to, co si sociální demokracie myslí o srpnu 1968,“ reagoval místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

  • Komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo: Čekal bych, že ODS bude hlasovat proti rozpuštění, její odchod ze sněmovny mi přijde poněkud lidovecký.
  • Politolog Lukáš Jelínek: Samo-rozpuštění Poslanecké sněmovny je něco, o čem bychom si mohli nechat před několika měsíci zdát. Politické strany se nyní pokusili o regeneraci parlamentní demokracie, tak bay mohli mít voliči v politiku ještě vůbec důvěru.
Vydáno pod