Počet dětí, které se nabízejí za peníze, trvale roste

Praha – Téměř třicet procent uživatelů internetu ve věku 13–17 let by souhlasilo se sexem nebo zasláním svých erotických fotografií za peníze. Průzkum mezi dětmi a mladistvými provedla společnost Seznam.cz. ČT má výsledky exkluzivně k dispozici.

„Nechali jsme automatického robota na chatu, aby děti oslovil s nabídkou, že bude za jejich erotické fotky nebo setkání za účelem sexu zaplaceno. Dvacet jedna procent odpovědělo kladně a sedm procent chtělo znát podrobnosti,“ vysvětlil Martin Kožíšek, který se v Seznamu problematikou bezpečnosti dětí na internetu dlouhodobě zabývá. 

„Osmdesát šest procent z těch, kteří si chtěli vydělat, bylo ochotno poslat spíše svoje fotografie,“ dodal Kožíšek. Z výsledků také vyplynulo, že o podobnou činnost mají zájem hlavně dívky. Chlapci odpověděli kladně jen ve 23 procentech případů. 

Průzkum zjišťoval také cenu, kterou by si nechali mladiství za sex nebo fotky vyplatit. Průměrně se pohybovala kolem 750 korun, u homosexuálního sexu mužů to byl až trojnásobek.

Rozhovor s Kamilem Kopeckým, vedoucím projektu E-bezpečí (zdroj: ČT24)

Mladiství berou sex jako přivýdělek 

„Nelze říct, že by rodinné zázemí k podobnému chování předurčovalo. Mladiství berou podobnou věc jako přivýdělek. Dost často přitom pochází z dobře zabezpečených rodin,“ doplnila Helena Kratochvílová z oddělení sociální prevence Prahy 4. Mnoho dětí si sexem za úplatu pouze přivydělává na výdaje, které jim kapesné od rodičů nepokryjí.

„Setkala jsem se s dívkou, jejíž oba rodiče byli slušně zabezpečení vysokoškoláci, která si takto vydělávala jedno až dvě odpoledne týdně. Pokrývala tak náklady na značkové oblečení, které chtěla, protože v něm chodila do školy většina jejích spolužáků,“ dodala Kratochvílová. 

Průzkum byl proveden u 1 800 dětí ve věku 13–17 let během července a srpna. „Robot používal fráze, které jsou běžné pro lidi, co styk s mladistvými vyhledávají. Tedy něco jako “Zabezpečený podnikatel hledá…„ nebo “Hledá se dívka/klučina 12–14 let, co se nudí„ apod.,“ doplnil Kožíšek.

Za kredit do mobilu jsou ochotny se před kamerou svléknout

Dalším trendem mladistvých na internetu je svlékání před webkamerou za úplatu. „Chlapci to většinou dělají pro pobavení zdarma, dívky si pak za svlékání nebo autoerotiku před webkamerou nechávají třeba dobíjet kredit do mobilu nebo do her na sociálních sítích,“ řekl Kožíšek. S takovou nabídkou je na síti denně osloveno nejméně 30 mladistvých.

Kamil Kopecký, vedoucí projektu E-bezpečí:

„Podobné výzkumy probíhají již delší dobu. Výsledky dokladují to, co již léta můžeme v české společnosti pozorovat, že stále větší procento dětí je ochotno za peníze zaslat svou vlastní erotickou fotografii jiné osobě na internetu, případně vyhovět nabídce na sex.“

image_515172
Zdroj: ČT24/seznamsebezpecne.cz

Jiný průzkum, který pracoval se vzorkem 22 tisíc dětí, ukázal, že každé třetí dítě v České republice je ochotno přijít na osobní schůzku s cizími lidmi. „Nemusí to být schůzka, která by vedla k sexu, nicméně může k němu dojít. Procento dětí, které se nabízejí za peníze, trvale roste,“ upozornil Kopecký. 

Sexualita je v médiích běžná

Vliv na chování dětí mají podle Kopeckého především média. „Děti vidí, že sexualita je běžně zobrazovaná, proto nemají problém s odesláním své fotografie, mají pocit, že to je běžné. Finanční důvody hrají roli také, řada dětí nemá dostatek peněz na to, aby se vyrovnala svým spolužákům, sexuální styk je cestou, jak si polepšit,“ řekl Kopecký. 

Kamil Kopecký, vedoucí projektu E-bezpečí:

„Hlavní osvětu by měli realizovat rodiče. Na internetu platí trochu jiná pravidla než v reálném životě, proto musí dětem říct, aby si dávali velký pozor, co komu posílají a s kým komunikují. Represe nepomáhá. Když dítěti počítač zakážete, najde si jinou cestu. Má mobil, knihovny, školu. Roli hraje pozitivně laděná osvěta.“