Pokud dostanou přidáno jen nemocnice, tak hrozí protesty i praktičtí lékaři

Praha – Praktičtí lékaři pohrozili, že jsou připraveni podpořit protesty svých kolegů ze soukromých ambulancí, pokud by ministerstvo zdravotnictví v úhradové vyhlášce na příští rok přidalo peníze jen nemocnicím. Koalice soukromých lékařů pohrozila „masovými protesty“, kdyby víc peněz putovalo jen do zadlužených nemocnic. Podle ní se takové informace objevily. Ministr v demisi Martin Holcát ovšem doktorům odpověděl, že se jejich požadavky ve vyhlášce zohlední.

„Úhrady od zdravotních pojišťoven stagnují již čtvrtým rokem. Soukromá zdravotnická zařízení nebyla nikdy oddlužena tak jako nemocnice,“ uvedli praktici ve svém prohlášení. Podle nich kvůli změnám DPH a růstu cen příjmy jejich praxí reálně klesly a zbývají jim peníze jen na základní provoz. Chybí jim tak na investice do rozvoje a zkvalitnění péče i do udržení mezd sestrám, píšou lékaři.   

Zdravotnictví by mohlo mít příští rok o deset miliard korun víc než letos, tedy celkem kolem 230 miliard. Vláda už schválila zvýšení odvodů zdravotního pojištění, které platí stát za děti, důchodce či nezaměstnané. „Pokud adekvátní část z navýšených finančních prostředků vládou nebude alokována do primární péče, přítomní všeobecní praktičtí lékaři jsou připraveni podpořit případné protestní akce,“ uzavírají doktoři své prohlášení.   

Koalice soukromých lékařů, která zastřešuje stomatologickou komoru a sdružení ambulantních specialistů, praktiků, dětských doktorů a gynekologů, napsala minulý týden Holcátovi otevřený dopis. V něm pohrozila „masovými protesty“, pokud by vyhláška na příští rok přidala peníze jen nemocnicím. Upozorňovala, že ambulance trpí nedostatkem peněz stejně jako lůžková zařízení, na rozdíl od nich ale podporu od státu, krajů či obcí nemají. Proto ministra vyzvali, aby ordinace ve vyhlášce „nijak nediskriminoval“ a peníze rozdělil rovným dílem. 

Martin Holcát ale odpověděl, že jeho resort požadavky lékařů respektuje. Úhrady prý neklesnou a regulace se nezhorší. „Nelze ovšem vyhovět každému požadavku v plném rozsahu. Při jejich respektování by bylo potřeba dostat do systému dalších 40 až 50 miliard korun,“ uvedl Holcát. Podle něj jsou tedy nutné kompromisy. Pomoc nemocnicím by ale neměla být na úkor jiných lékařů, podotkl ministr v demisi.   

Ministerstvo teď už téměř hotovou vyhlášku na příští rok předělává. Podle Ústavního soudu jsou totiž regulace protiústavní. Soudcům vadí například to, že lékaři dostávají zaplaceno méně za péči, kterou poskytli nad dohodnutý objem.