Enormní zájem cupuje zásoby vakcíny proti chřipce

Praha – Rapidně v ČR ubývá vakcín proti chřipce, chybí ve skladech distributorů a tenčí se i zásoby mnohým lékařům. Zásoby vakcíny se kraj od kraje i lékař od lékaře sice různí, oproti loňsku už ale představují nedostatkové zboží. Zájem o očkování odstartovalo oznámení Všeobecné zdravotní pojišťovny prvního říjnového dne, kdy ho nabídla klientům až do konce roku zdarma. Ministerstvo zdravotnictví může pouze konstatovat, že nové zásoby už nedorazí.

Skupiny lidí se zdravotním rizikem měly nárok na očkování zdarma už před říjnem, zatímco dříve by tito lidé sehnali vakcínu bez obtíží, nyní se stává, že je lékař nebo lékárna už může jen odkázat na jiné zařízení. „Kdo má u sebe vakcíny, tak má. Kdo nemá, už nesežene,“ tvrdí praktický lékař Cyril Mucha. V minulém roce z 610 tisíc vakcín jich zbyla zhruba desetina, letos dorazily do ČR zásoby ještě bohatší, ale docházejí. Podle ministerstva o ně projevilo zájem velké množství lidí.

Data VZP ukazují, že od října se proti chřipce nechalo mimo rizikové skupiny očkovat už 33 tisíc jejích klientů. Nástup zájmu o očkování zaznamenala zdravotnická zařízení už v prvních dvou týdnech října, kdy si pro ně přišlo téměř 10 tisíc lidí.

Nedostatek vakcín proti chřipce (zdroj: ČT24)

Pacienti si musí vakcínu sami uhradit, účet jim ale následně pojišťovna proplatí v kterékoliv pobočce. Očkováním zdarma se VZP snaží zvýšit očkovanost, která je v ČR několikanásobně nižší než ve vyspělých zemích. Zároveň si od něj pojišťovna slibuje úspory na straně úhrad za léčbu nemocných.

Vydáno pod