Řád německých rytířů nemá na hrady a pozemky nárok, reaguje ministerstvo

Praha - Ministerstvo kultury jednoznačně odmítá požadavek Řádu německých rytířů získat v rámci církevních restitucí zpět hrady Bouzov a Sovinec, stejně jako nárok na dalších šest budov v Moravskoslezském kraji. Náměstek ministra František Mikeš pro Českou televizi uvedl, že řádu byl majetek zabaven na základě Benešových dekretů a vrácením majetku by došlo k jejich prolomení. Stejně tak považuje za nepřijatelné vrácení 13,5 tisíce hektarů moravských lesů a polí, o která se řád uchází. Němečtí rytíři o majetek požádali s argumentem, že konfiskaci majetku ještě před 25. únorem 1948 zrušil soud.

„Majetek jim byl zkonfiskován podle Benešových dekretů. Ti, kterým byl majetek zkonfiskován podle Benešových dekretů, na navracení zpět nárok nemají,“ řekl České televizi náměstek ministra. Úředníci dostali už jasný pokyn, jak mají v této konkrétní kauze postupovat. Vůbec poprvé stát řekl dopředu, že žádost o vydání bývalého církevního majetku odmítne. Řád německých rytířů se v případě, že jim stát odmítne majetek za miliardy vydat, hodlá obrátit na soud.

Vikář Velmistra řádu Metoděj Hofman pro ČT řekl, že konfiskace majetku podle dekretů prezidenta Beneše neproběhla. „A zároveň byl veškerý majetek převzat státem až po 25. únoru 1948 většinou podivuhodnými vyhláškami z let 1949 až 1953,“ uvedl dříve k nárokům s tím, že taková tvrzení řád má čím doložit.

Spor o restituční nároky rytířských řádů (zdroj: ČT24)

Řeholníci majetek požadují za účelem využití k dalšímu rozvoji činnosti řádu na českém území, především ve sféře vzdělávání, charity a sociální oblasti, stejně jako v duchovní správě. Římskokatolický řád zažádal před několika dny vedle dvou hradů a 13,5 tisíce hektarů pozemků i třeba o většinu areálu lázní Karlova Studánka. Státní pozemkový úřad žádost přijal a nyní ji zkoumá. Zájem mají němečtí rytíři také o Velmistrovský dům v Opavě, kostel v Karlově Studánce, bývalý chudobinec v Bruntále, část konventu v Opavě a zámek Bruntál.

Vydáno pod