Soudy chybovaly, když zastavily stíhání za bombový útok z roku 1957

Brno - Česká justice podle Nejvyššího soudu chybovala, když zastavila stíhání Stanislava Tomeše, bývalého příslušníka komunistické tajné služby. Tomeš se měl údajně podílet na bombovém útoku, při kterém v roce 1957 zemřela manželka štrasburského prefekta. Stíhání 86letého Tomeše však loni zastavil Městský soud v Praze - zejména kvůli špatnému zdravotnímu stavu a délce řízení.

Bombovým atentátem na prefekta departmentu Bas-Rhin údajně československá tajná služba reagovala na sbližování Německa a Francie. Podezření mělo padnout na německou organizaci. Bomba byla maskovaná jako krabice na doutníky, kterou v květnu 1957 otevřela manželka prefekta – na místě pak zemřela.   

Případem se zabýval Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu. Kromě Tomeše, který jakoukoliv vinu popíral, obvinil úřad také Milana Michela, dalšího bývalého agenta. Justice však řízení v roce 2007 přerušila. Michel v roce 2010 zemřel, Tomešovo stíhání loni definitivně ukončil pražský soud. „S ohledem k přibývajícímu času a věku pachatelů je tady snaha tímto způsobem obcházet trestní řád, proto vítám, že to bude určité memento,“ reagoval na dnešní verdikt ředitel Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu Pavel Bret.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová s rozhodnutím soudu nesouhlasila, proto podala stížnost pro porušení zákona. I podle zdravotního posudku totiž bývalý agent ještě loni zvládal práci na chalupě a chodil na střelnici. Pokud však Nejvyšší soud zjistí porušení norem ve prospěch obžalovaného, tak už nemůže verdikt zvrátit. Rozhodnutí ale má význam pro další podobné kauzy. „Náš výrok je pouze výrokem akademickým. Jinými slovy, pro pana obviněného se jeho procesní situace kromě tohoto výroku naprosto nemění,“ vysvětluje předsedkyně senátu Danuše Novotná.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Tomeš se dnešního jednání nezúčastnil. Jeho advokát Michal Pacovský tvrdil, že Městský soud v Praze neporušil zákon, pouze uplatnil jiný právní názor. Zároveň znovu poukazoval na Tomešův věk a zdravotní stav. „Postavit obžalovaného před soud, který by se konal v nemocnici na kardiologickém oddělení s připraveným operačním sálem, to si myslím, že není důstojné toho, jak se naše republika změnila,“ řekl Pacovský. Srovnávání se zločiny nacismu, jejichž pachatelé čelili soudům i v pokročilém věku, odmítl.