Koaliční smlouva se ukázala jako tvrdý oříšek

Praha – V úterý mělo skončit vyjednávání o koalici mezi ČSSD, lidovci a hnutím ANO. Jednání ale nakonec nebyla tak jednoduchá, jak se na jejich počátku zdálo. Koaliční dohodu zástupci stran během schůzky píší v podstatě od začátku, s úpravami i novými body přišlo hlavně hnutí ANO a křesťanští demokraté. Návrh do včerejší podoby totiž upravila ČSSD. Na jednom se ale zástupci stran shodují: koaliční dohoda bude, a to v dohledné době.

Ještě dále je pak dohoda na personálním složení vlády, s nímž nesouhlasí hlavně KDU-ČSL. Tato strana by totiž měla získat jen dvě ministerstva, zdravotnictví a kultury. Právě zdravotnictví je přitom jedním z bodů, kde se lidovci s koaliční představou příliš neshodují.

ČSSD: Zdanění bohatých či vyšší daně pro firmy 

Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka dnes uvedl, že ČSSD bude usilovat buď o zvýšení firemních daní o jedno až dvě procenta, nebo o zavedení sektorového zdanění. „Pokud nebude možnost zvýšit zdanění firem, pak vidíme možnost zvýšení zdanění těch nejbohatších,“ uvedl s tím, že ČSSD usiluje o zdanění příjmů fyzických osob s příjmy nad 100 tisíc korun měsíčně 27 až 30 procenty. 

„Ten argument je velice jednoduchý, potřebujeme do státního rozpočtu dostat i nějaké příjmy,“ uvedl ve Studiu ČT24 místopředseda strany Milan Chovanec. „Tam jsou i jiné varianty, minule jsme odcházeli s tím, že to mohou být nějaké licenční poplatky a další věci – k tomu se dnes vrátíme v diskusi. Budeme hledat dodatečné příjmy do státního rozpočtu a pevně věřím, že kolegové z ANO přijdou s nějakým racionálním návrhem.“ 

Jenomže proti růstu daní se v Hospodářských novinách vyjádřil šéf hnutí ANO Andrej Babiš a po dnešním jednání poslaneckého klubu tento postoj zopakoval jeho šéf Jaroslav Faltýnek. Vedle něj potvrdil odmítavý postoj k nárůstu firemních daní i první místopředseda lidovců Marian Jurečka. Zároveň dodal, že nepovažuje za příliš pravděpodobné, že by se lidovcům podařilo prosadit společné zdanění manželů. 

Zdravotnické poplatky - alespoň jeden zůstane

Pokud jde o zdravotnictví, je podle Jurečky potřeba lékařům a lékárnám říct, jak jim budou vyrovnány příjmy v případě zrušení některých poplatků. ČSSD si dokáže představit, že by se již neobnovoval původně šedesátikorunový poplatek za den v nemocnici, ANO si ještě svůj postoj k poplatkům chce ujasnit. Podle Chovance by měl zůstat jeden jediný poplatek. 

Teď platí lidé za den pobytu v nemocnici 100 korun, tento poplatek však od prvního ledna příštího roku zrušil Ústavní soud. Rusnokova vláda proto chtěla ve zrychleném režimu projednat novelu, která zavádí 60korunový poplatek – ČSSD je ale proti, ve druhém čtení by chtěli sociální demokraté promítnout změny vzešlé z koaličního vyjednávání. 

Sociální demokraté podle Sobotky svým partnerům v pondělí večer zaslali kompletní návrh koaliční smlouvy s výsledky všech dosavadních jednání. Její návrh má k dispozici také ČT. Pokud by se dnes vyjednávači všech tří stran na koaliční smlouvě shodli, tak poté musí ještě dokument schválit jednotlivé strany. Hnutí ANO by ji mohlo podle Faltýnka schválit zhruba do týdne od přijetí, sociální demokraté budou dokument projednávat na sobotním zasedání ÚVV – ten rozhodne, zda bude smlouvu schvalovat i vnitrostranické referendum. V tom případě by se vznik vlády trochu zpozdil, referendum má proběhnout zkraje příštího roku. U lidovců bude smlouvu 16. prosince schvalovat celostátní konference.

Vydáno pod