Poslanci vydali Schwarze (ANO) k trestnímu stíhání

Praha – Poslanci souhlasili s vydáním Bronislava Schwarze (ANO) k trestnímu stíhání. Šéf mosteckých strážníků je souzen pro podezření ze zneužití pravomoci a omezování osobní i domovní svobody. Poslanci měli rozhodovat i o vydání pražského exprimátora Bohuslava Svobody (ODS) kvůli Opencard. Sněmovna ale jednání přerušila, stejně postupoval i mandátový a imunitní výbor, který exprimátora vyslechl. O Svobodovi sněmovna zřejmě rozhodne na následující schůzi, která je plánovaná na únor.

„Nepřišel jsem do Poslanecké sněmovny schovávat se za imunitu. Kdybych měl skutek, který je mi dáván za vinu, zopakovat, kdykoliv to udělám znovu. Jednal jsem podle zákona a udělal jsem všechno to, co správný policista a ještě ve funkci musí udělat,“ řekl na plénu Schwarz, jenž je prvním vydaným poslancem v tomto volebním období. Pro jeho vydání hlasovalo 139 ze 181 přítomných poslanců. Proti jich bylo 17.

Schwarz byl obžalován kvůli tomu, že v lednu roku 2006 jako vedoucí obvodního policejního oddělení v Mostě vnikl do bytu, kde policie posléze objevila přístroj na výrobu drog. Údajně nechal přítomné spoutat a bez povolení byt prohledal. Poslanec se hájí tím, že jednal na základě pokynu nadřízeného. „Dělal jsem to podle zákona, dělal jsem to správně. Ten případ třikrát prověřovala inspekce ministra vnitra, nebylo shledáno pochybení,“ zdůraznil už dříve. Za celým případem podle něj stojí politická rivalita. 

Okresní soud v Mostě už Schwarze jednou obžaloby zprostil. Odvolací soud však rozsudek zrušil a vrátil kauzu k dalšímu projednání. Verdikt měl padnout krátce před sněmovními volbami, hlavní líčení se ale nekonalo, protože Schwarz a jeho právník nepřišli. Zvolením Schwarze do sněmovny bylo trestní řízení přerušeno, a to až do doby, než poslanci vysloví souhlas s jeho vydáním. 

Kvůli Svobodovi pozvali poslanci na jednání výboru policii

Bohuslava Svobodu chce policie stíhat kvůli případu Opencard, ve kterém kriminalisté obvinili deset současných a bývalých pražských radních z ODS a TOP 09 z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a porušení povinnosti při správě cizího majetku ve spolupachatelství. Městu prý způsobili škodu zhruba 25 milionů korun. Radní včetně Svobody ale obvinění odmítají. Sněmovna i výbor dnes projednání žádosti o jeho vydání přerušily. „Byl přednesen návrh na to, aby byly pozvány policejní orgány k tomu, aby podaly členům výboru vysvětlení na jejich dotazy,“ uvedla předsedkyně mandátového výboru Miroslava Němcová (ODS). Svoboda nemá proti vydání námitky.