Šéf brněnského soudu čelí obžalobě kvůli předraženému justičnímu paláci

Brno - Státní zástupkyně obžalovala předsedu krajského soudu v Brně Jaromíra Pořízka v kauze výstavby předraženého justičního areálu. Policie ho začala vyšetřovat loni. Stavba totiž stála téměř dvě miliardy korun. Pořízek ale obvinění odmítá. Kvůli stíhání může dočasně přijít o funkci.

Pořízek je podle dřívějších informací stíhán pro zneužití pravomoci veřejného činitele, porušování povinností při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku. Kauzou se zabývá Krajské státní zastupitelství v Ostravě. Pořízek situaci nechtěl komentovat. „Pan předseda si převzal oznámení o tom, že na něj byla podána obžaloba ke Krajskému soudu v Ostravě. Ihned informoval ministerstvo spravedlnosti o této skutečnosti,“ potvrdila mluvčí Krajského soudu v Brně Miroslava Sedláčková.

Původní cena stavby vzrostla téměř trojnásobně

Obžaloba se týká menší budovy nového areálu - sídla státních zástupců. Tím, že ji vedení soudu zadalo stejné firmě, která stavěla hlavní soudní budovu, poškodilo podle žalobkyně stát o 35 milionů korun. „Tím, že výběrové řízení proběhlo s jediným konkrétním soutěžitelem, byla fakticky vyloučena možnost posoudit případné další cenové nabídky soutěžitelů dalších,“ konstatovala dozorující státní zástupkyně Beáta Ciencialová.

Nový justiční palác v Polní ulici si vysloužil kritiku hlavně kvůli přemrštěným nákladům. Ty se se v roce 2005 předpokládaly na zhruba 800 milionů korun, po přesném vyčíslení nákladů pak cena vzrostla až na 1,674 miliardy korun. Tuto investici schválilo i ministerstvo spravedlnosti. Celkové náklady se ovšem blíží skoro dvěma miliardám - částka zahrnuje výstavbu budov s jejich vybavením.   

Pořízek obvinění odmítá jako nesmyslné. „Považuji obvinění za naprosto absurdní, nepodložené a to, co je mi kladeno za vinu, za téměř neuvěřitelné,“ uvedl již dříve. Upozorňoval hlavně na to, že změna nákladů v projektu je komentována špatně. Podle něj sice vzrostly z 800 milionů na dvě miliardy, ale při stanovení prvotní částky nebyly známy všechny údaje z dokumentace, například napojení na komunikace a sítě. V původním zadávacím řízení se také nepočítalo s tím, že se do nového areálu přestěhuje Okresní státní zastupitelství Brno-venkov.

Obžaloba, která kauzu posouvá k soudnímu procesu, přišla v době, kdy Jaromíru Pořízkovi zbývá posledních sedm měsíců ve funkci předsedy. Jestli ho teď nová ministryně spravedlnosti Helena Válková ponechá v čele soudu, zatím nerozhodla. Podle mluvčího ministerstva má opis obžaloby k dispozici od včerejška a zatím se s ním seznamuje.

Jaromír Pořízek je obžalován v kauze výstavby justičního areálu (zdroj: ČT24)