Váleční veteráni a obec legionářská se přou kvůli majetku

Praha - Československou obcí legionářskou hýbou ostré spory. Řada veteránů druhé světové války obviňuje vedení z neprůhledného hospodaření a manipulací s majetkem obce. Na protest proti způsobu řízení organizace rezignovali na své funkce dva místopředsedové obce. Současný šéf legionářů Pavel Budinský ale jakékoliv pochybení odmítá.

„My tam nemáme slovo. Obec legionářská ztratila na váze, to nejsou odbojáři,“ uvedl Alexandr Beer, veterán 2. světové války, člen legií. Řada členů legií kritizuje především šéfa celé organizace Pavla Budinského a jeho zástupce Jindřicha Sittu. Oba účastníky války v Perském zálivu viní ze špatného nakládání s majetkem obce, zejména s hotelem Legie. Vedení podle kritiků nedostatečně vymáhá 24milionový dluh za bývalým nájemcem hotelu. 

„Může vzniknout problém s promlčecí dobou a já jsem přesvědčen, že o to tady jde,“ uvedl Emil Cigánik, odstupující místopředseda Československé obce legionářské. „Když něco vymáháte, tak se soudíte. Soudy běží a běží tak, jak v České republice. Co je na tom nenormálního,“ reagoval současný místopředseda Jindřich Sitta. Šéf legionářů Budinský je podle svých slov přesvědčen, že žádný problém neexistuje.

Předmětem sporu je i zakázka na repliku legiovlaku

Další výtka některých členů legií se týká takzvaného legiovlaku. Vybudováním jeho repliky chce vedení obce připomenout cestu původních legionářů do Ruska. Na opravě vagonů se ale podílí firma místopředsedy Sitty. „Na první vagon, který se začal rekonstruovat, není ani výběrové řízení ani smlouva,“ říká Cigánik. Vedení legií se ale brání, že si místopředseda zakázku řádně vysoutěžil. „Dokonce jsem ta výběrová řízení řídil já, protože jsem očekával tyhlety invektivy,“ říká Budinský. 

Kvůli nesouhlasu se současným šéfem Československé obce legionářské odstoupili její místopředsedové Mikoláš Končický a Emil Cigánik. Kritici poměrů ale zatím v otázce vyšetřování financí prohrávají. Policie totiž tento týden odložila trestní oznámení jednoho z nich, který poukazoval na nesrovnalosti v účetnictví. Hospodařením Československé obce legionářské se bude v dubnu zabývat republikový výbor celé organizace. Někteří jeho členové
budou požadovat výměnu vedení.

Události ke sporům mezi veterány a legionářskou obcí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod