České pistole by mohly zabíjet egyptské demonstranty, protestuje AI

Praha - Ochránci lidských práv z české pobočky Amnesty International kritizují prodej desítek tisíc českých pistolí CZ 75 policii v Egyptě. Nelíbí se jim především časté zneužívání zbraní a střelba ostrými náboji při rozhánění demonstrantů. Vývoz povolilo ministerstvo zahraničí.

„Egypt do dnešního dne nedal záruky toho, že pistole z Česka nebudou použity proti poklidně protestujícím lidem,“ uvedla důvod protestního dopisu na ministerstvo mluvčí Amnesty International Martina Pařízková. Podle generálního ředitele České zbrojovky Uherský Brod Lubomíra Kovaříka putují zbraně do Egypta především do rukou ochránců turistů. „Nepoužívají se proti demonstrantům,“ dodal.

Prezident Asociace obranného a zbrojního průmyslu ČR Jiří Hynek neví o tom, že by bezpečnostní složky v Egyptě střílely do demonstrantů z pistolí, spíše automatickými puškami a samopaly. „My máme i několik důkazů, že byli lidé opravdu zabiti z velmi velké blízkosti, pistole můžou být použity proti lidem,“ oponuje mluvčí Martina Pařízková.

Česká zbrojovka má dodat tisíce pistolí do Egypta (zdroj: ČT24)

Vývoz pistolí naráží na dohodu EU

Egyptská vláda nakoupí 79 tisíc pistolí. Pro Českou zbrojovku představuje tendr největší zahraniční zakázku za posledních 10 let. Navíc o ni usilovaly všechny klíčové zbrojařské firmy na světě. Vývozu zatím stojí v cestě převozní licence, kterou uherskobrodská zbrojovka ještě musí získat od Němců, aby mohla vyvézt pistole přes přístavy sousedů. Tamější úřady se odvolávají na dohodu států osmadvacítky ze srpna 2013 o pozastavení licence pro vývoz vybavení, které může být použito pro vnitřní represi v Egyptě. „Pistole nejsou určeny na vnitřní represi, ale na boj proti kriminalitě. My po Němcích nechceme politické rozhodnutí, ale volný přístup k zahraničním námořním cestám,“ tvrdí Hynek.