Protikorupční policie se zajímá o hospodaření Nemocnice Na Homolce

Praha - Protikorupční policie znovu zasahovala v Nemocnici na Homolce. Tentokrát se zabývá hospodařením současného vedení. Podle informací České televize si detektivové odnesli smlouvy na pronájem skladů na léky a zdravotnický materiál. Prověřují to, jestli vedení neuzavřelo nevýhodné dohody s některými dodavateli. Už loni se protikorupční policie zajímala o pronájem skladů firmě Alseda, kde prý nemocnice ročně tratila sto milionů korun.

„Policie koná šetření ve věci smluvních ujednání týkajících se konsignačních skladů již delší dobu a provedený procesní úkon byl jedním z úkonů v této věci,“ řekla ČT mluvčí nemocnice Jitka Kalousová.

Loni v červnu zasahovala protikorupční policie v advokátní kanceláři MSB Legal, která je podle Nadačního fondu proti korupci spojená s lobbistou Ivo Rittigem. Podle informací České televize se policisté zajímali o dokumenty o Nemocnici Na Homolce. Nadační fond totiž upozornil na údajně nevýhodný pronájem skladů - ty nemocnice pronajímala soukromé společnosti Alseda, s. r. o., která je spojená s právníky kolem advokátní kanceláře MSB Legal (dříve Šachta & Partners). Podle fondu však nemocnice ročně tratila okolo sta milionů korun.

„Je to případ z doby, kdy vedl nemocnici tehdejší ředitel Vladimír Dbalý. Současný ředitel Michal Šetlík nastoupil v březnu 2012 a okamžitě vypověděl všechny smlouvy s touto kanceláří a přerušil s ní jakoukoliv spolupráci,“ uvedla loni v červnu mluvčí nemocnice. Nemocnice vypověděla i smlouvu s firmou Alseda (později KTH).

Advokátní kancelář MSB Legal však tvrzení fondu odmítla, nemocnice prý pronajímala holé nebytové prostory soukromé společnosti za tržní nájem. Ta v nich a v dalších prostorách, které už nemocnici nepatří, provozuje sklady, jejichž provoz je po personální i technické stránce poměrně náročný, a za to inkasuje dohodnutou odměnu. Lobbista Rittig pak popřel, že by byl jakkoliv spojen s nemocnicí. "Nestojím za žádnou firmou ani nestojím za žádným aktem, který by obchodně anebo jakkoliv zasahoval do dění na Homolce. Dokonce jsem
kvůli tomu na Homolku i přestal chodit a radši se chodím léčit do jiné nemocnice."