Ostravský CyberKnife léčí kromě nádorů i srdeční arytmii

Ostrava - Robotický ozařovač CyberKnife, který má jako jediná v Česku Fakultní nemocnice v Ostravě, už neslouží jen revolučnímu léčení nádorových onemocnění. Tamní lékaři ho spolu s kardiochirurgy z Třince poprvé úspěšně využili i pro radiochirurgický zákrok na srdci. Dvaasedmdesátileté ženě odstranili pomocí kybernetického nože těžkou srdeční arytmii. Tradiční léčby u ní selhaly. Jde o světově unikátní zákrok. Nemocnice získala grant na další podobné.

Lékaři mi vrátili život

Zatím jde jen o experiment, který už ale lékaři mohli vyhodnotit jako úspěšný. Pacientka totiž podstoupila zákrok na konci ledna a potíže, které měla, zmizely. „Lékaři mi vrátili život. Měla jsem strašné bolesti,“ řekla Miroslava Křepelková z Karviné. Bolesti způsobovala takzvaná maligní arytmie, neboli náhlá srdeční smrt. Člověka náhle přepadne silná bolest, která je spojená se ztrátou vědomí.

Na nápad použít v jejím případě CyberKnife přišel kardiolog z Třince Radek Neuwirth, který ženu léčil. S kolegy zkoušel nejprve speciální defibrilátor. Ten sice dokáže arytmii ukončit, ale za cenu velkých bolestí. Poté naordinoval léky - antiarytmika, ale ty selhaly. „Našli jsme přesně ložisko, které arytmii spouští, a snažili jsme se ho odstranit, ale to se nám nepodařilo,“ popsal Neuwirth léčbu, které předcházela funkční radiochirurgii s využitím CyberKnifu.

Ozařovač účinně likviduje cíle v těle 

„Pustíte obrovskou dávku záření do malinkého cíle někde v těle. Normálně se to používá proti nádorům, ale umí to likvidovat i jiné cíle, třeba shluky buněk, které jsou centrem nějakého vzruchu nebo funkce,“ vysvětloval přednosta Onkologické kliniky Fakultní nemocnice v Ostravě David Feltl. Prohlásil, že podobným způsobem před nimi použili CyberKnife pouze lékaři v Americe. „Ostravský případ je ale první s doloženou účinností,“ zdůraznil přednosta.

Nemocnice už získala asi milionový grant na léčbu dalších pěti pacientů se srdeční arytmií, na kterých by mohla metodu ještě vyzkoušet. Pokud budou další zákroky úspěšné, může se nemocnice stát nositelem certifikované metodiky.

CyberKnife je v Ostravské fakultní nemocnici téměř čtyři roky. Jenom loni jím tamní lékaři ošetřili 450 onkologických pacientů, převážně s nádory mimo oblast hlavy. Léčba, která je oproti dosavadním způsobům ozařování rychlejší, účinnější, šetrnější a také bezbolestná, přijde u jednoho pacienta zhruba na sto třicet tisíc korun.

Podezřele předražený? Ne, tvrdí nemocnice

Vedení fakultní nemocnice a její tehdejší ředitel, nyní ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, už několik let čelí kritice a podezření, že nákup přístroje byl předražený a provázený obří provizí. Zatímco ve světě se cena CyberKnifů pohybuje od tří do šesti milionů dolarů, ostravská nemocnice zaplatila jedenáct. Okolnosti prověřovala i policie, vyslechla desítky svědků, případ ale odložila. Ministr Němeček odmítá jakékoliv nesrovnalosti. Tvrdí, že kritici srovnávají nesrovnatelné, že v ceně jsou mimo jiné opravy, modernizace a další věci na několik let dopředu. Ozařovač tvoří třetinu nákladů rekonstrukce celého onkologického centra, která stála šest set milionů.

„Cena, jak potvrzuje také znalecký posudek, je v pořádku. Naše argumenty ale nikdo nechce slyšet. Teď zase čekáme Nejvyšší kontrolní úřad. Ničeho se neobáváme, ale je to pro nás frustrující,“ řekl přednosta Onkologické kliniky ostravské fakultní nemocnice David Feltl.