Semelová vysvětlovala policii své výroky o Horákové a okupaci

Praha - Poslankyně Marta Semelová (KSČM) byla na policii podat vysvětlení kvůli svým výrokům v pořadu Hyde Park v České televizi z letošního února. V živém vysílání například zpochybňovala, že byla přiznání Milady Horákové před soudem vynucená. A vstup vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 68 nazvala mezinárodní pomocí.

„Vysvětlila jsem to v tom smyslu, že jsem řekla své názory, a ty se opírají o různé historické prameny, filmové dokumenty atd. Nemyslím si, že bych se dopustila něčeho trestného,“ uvedla ve vysílání ČT24 Semelová. Od jejích názorů se distancovali další členové KSČM. 

Kvůli výrokům poslankyně podal trestní oznámení starosta městské části Brno - Starý Lískovec Vladan Krásný a Dušan Makovský z iniciativy ProtiAlt. Státní zástupce Jan Petrásek ho pak počátkem března předal policii k prošetření. Podle žalobce by se Semelová tím, jak interpretovala historii, mohla dopustit podpory hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Za to hrozí až deset let vězení.

„Nelze zpochybnit, že se skutek stal. Nyní je ale otázkou, zda je to trestný čin, či nikoliv. Nejde tedy ani tak o trest jako o výrok soudu, zda je takové jednání protizákonné,“ řekl Petrásek.