Žalobci mají svoji „Kobru“ – síť specialistů na daňovou kriminalitu

Brno – Na každém krajském zastupitelství jeden žalobce specializující se na daňovou kriminalitu, po dvou v Praze a Olomouci. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman dnes na setkání s novináři upřesnil podobu sítě žalobců-specialistů. Ti mají navazovat na práci nového zvláštního týmu Kobra, který bude od září bojovat proti daňové kriminalitě.

Šest desítek pracovníků protikorupční policie, celníků a finanční správy – tak bude vypadat tým Kobra, který si posvítí na daňové úniky například v oblasti pohonných hmot či barevných kovů. Na práci vyšetřovatelů navazuje nově vytvořená síť specializovaných žalobců, kterou minulý týden ustavil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

V každém kraji, kde sídlí státní zastupitelství, je pro daňové podvody vyčleněn jeden žalobce-specialista, jeden navíc i na Vrchním státním zastupitelství v Praze a Olomouci. První výsledky spolupráce by mohly být známy na konci roku.

Stát vyrazil do boje proti daňovým únikům

Před necelými dvěma týdny ministři financí a vnitra Andrej Babiš (ANO) a Milan Chovanec (ČSSD) projekt Kobra formálně zahájili podpisem dohody. Společné virtuální pracoviště ministerstev financí a vnitra má efektivněji bojovat proti daňovým únikům velkého rozsahu a daňové kriminalitě a usnadnit výměnu informací mezi útvary. Skupina by měla začít pracovat nejpozději od září, zapojeno v ní bude šest desítek lidí. V čele koordinovaných složek státu budou stát policejní prezident a generální ředitelé finanční a celní správy.