Tísňové tlačítko dodá seniorům pocit jistoty

Praha - Organizace Život 90 připravila pro seniory, kteří žijí doma sami a bojí se, že by jim v případě zdravotních problémů neměl kdo pomoci, takzvaný systém tísňové péče. Jejím základem je malé zařízení nazvané tísňové tlačítko, které mohou mít senioři stále u sebe. „Pokud se člověk ocitne v krizové situaci, stačí zmáčknout tlačítko a je spojen s dispečinkem,“ uvedla vedoucí tísňové péče Života 90 Eliška Fousková.

Když si senior či seniorka o službu požádají, dostanou domů malou telefonní ústřednu, telefon s hlasitým odposlechem a několik čidel pohybu. Červené bezpečnostní tlačítko si pak připnou na ruku jako náramek, nebo si ho pověsí na krk.

Aby se člověk dovolal na tísňovou linku, stačí jediné stisknutí tlačítka, není třeba si pamatovat nějaké telefonní číslo. Tísňové tlačítko obsahuje také čidlo pohybu, poplach se tak spustí i po delší době nečinnosti. „Po určité době, kterou si určí každý uživatel individuálně, kdy čidlo nezaregistruje pohyb, přijde poplach,“ dodala Fousková.

„Průměrný věk našich uživatelů je 85 let. Nejstarší jsou dvě paní, kterým bylo 103 let. Jedna žije doma, jedna v domově s pečovatelskou službou,“ řekla vedoucí tísňové péče Eliška Fousková.

Služba má také informace o uživateli a jeho zdravotním stavu. „Abychom měli informaci, jak tomu seniorovi co nejrychleji a nejefektivněji poskytnout pomoc,“ řekla vedoucí tísňové péče Života 90. Služba dnes má 1 200 klientů ve 13 krajích. „Poskytování služby stojí měsíčně 400 korun,“ uvedla Fousková s tím, že za další služby nebo výjezdy uživatel neplatí.

Tísňová péče Života 90 je komplexní sociální služba, jejímž hlavním cílem je ochránit zdraví a životy starších seniorů a zdravotně postižených lidí. Dodává svým klientům pocit bezpečí při každodenním životě, doma i venku.