Topolánek: EU je nereformovatelná. Vystoupil bych

Praha – „EU pokládám za nereformovatelnou. Bylo to deset ztracených let. My jsme vstupovali hlavně za svobodou. Evropa je ale dnes unifikovaná, zbyrokratizovaná, má své nové klimatické náboženství. V té podobě, v jaké je a kam kráčí, zažijeme pád říše římské v přímém přenosu,“ myslí si český expremiér Mirek Topolánek. Naopak podle expremiéra Jiřího Paroubka má EU budoucnost: „EU potřebuje v tuto chvíli stabilizovat a překlenout krizi, do které se dostala a ze které se může celkem slušně dostat.“

Topolánek ve speciálu ČT: EU je nereformovatelná (zdroj: ČT24)

„Pro mě byl důležitý vstup do NATO, vstup do EU byl vynucený, protože nebyla jiná rozumná alternativa. Musíme být aktivnější. Pokud se nepodaří dostat EU do podoby, kterou si představujeme, je vystoupení z EU na místě,“ uvedl Mirek Topolánek ve speciálu ČT k deseti letům Česka v Evropské Unii.

Jiří Paroubek je odlišného názoru. „EU potřebuje v tuto chvíli stabilizovat a překlenout krizi… Musí nastolit pořádky v oblasti financí, spolupráci ve fiskálním paktu, to znamená zavedení německých nebo skandinávských pořádků,“ uvedl expremiér. Pokud toto EU dokáže, může uvažovat o federalizaci, doplnil.

Vlajka EU nad Pražským hradem
Zdroj: ČT24/ISIFA

Topolánek: Pád vlády v době našeho předsednictví byl fatální chybou 

Mirek Topolánek přitom zahájil první české předsednictví v Radě Evropské unie a v Evropské radě, které trvalo od ledna do konce června 2009. Tehdy Česká republika přebírala štafetu po Francii, která patří mezi zakládající členy Evropského společenství. „Bylo to první a poslední plnohodnotné předsednictví,“ komentoval Topolánek. „Francouzi nám dávali jasně najevo, že to nezvládneme. Snažili se nám to předsednictví trochu ukrást, ale nakonec se jim to nepodařilo. Stejný problém s Francouzi měli i Švédové,“ vzpomínal tehdejší premiér. 

Pád české vlády v průběhu předsednictví považuje Topolánek za fatální chybu. „Předsednictví poté nebylo plnohodnotné, prostě jsme to ploše dokončili, aniž by nás bral někdo vážně,“ uvedl Topolánek, který z pádu vlády obviňuje tehdejšího lídra opozice Jiřího Paroubka. „Svět se na nás díval již od začátku předsednictví velmi kritickým okem. První týdny, ať to byla Gaza, nebo plynová krize mezi Ruskem a Ukrajinou, jsme ale byli vnímáni velmi pozitivně a prostor jsme si v Evropské radě vykolíkovali. To, že padla vláda, byla velká škoda, ale dnes je to jedno,“ dodal Topolánek.

Podle Paroubka zvládla následná Fišerova vláda předsednictví dobře a vinu za pád tehdejší vlády nesla ODS.

Bývalý premiér Jiří Paroubek přivedl v minulých volbách ČSSD k vítězství, strana ale stejně skončila v opozici. Paroubek pak řady sociálních demokratů opustil a založil novou stranu NS-LEV 21, se kterou se bude pokoušet uspět v předčasných volbách. Šance na zisk poslaneckého mandátu je však podle průzkumů mizivá.
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK