Politický tlak na můj úřad nedovolím, hlásí nový šéf ÚSTR

Praha – Jakoukoliv možnost politického vlivu na Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) odmítá jeho nový šéf Zdeněk Hazdra. V čele instituce, která má objektivně zkoumat novodobé dějiny státu v éře nacismu a komunismu, se chce zaměřit hlavně na dlouhodobou kvalitní práci badatelů. Svou koncepci chce podle svých slov zavádět postupně, a ne žádnou revolucí. Jeho úspěch v konkurzu i průběh samotného výběrového řízení má ale řadu kritiků.

Do úřadu nastoupil třicetiletý Hazdra dnes, odhadovaný mandát má na pět let. „To, že se o ústav vedou nejrůznější politické sváry na pravici nebo levici, vytváří dojem, že je hájemstvím několika politických proudů. Politici by měli ústav nechat dýchat a žít. Tři čtyři roky kontinuální práce, to je šance, jak ho lépe ukotvit ve společnosti,“ myslí si Hazdra.

Ústav vede několik soudních sporů. Nově vyhrál soud s bývalým členem vedení ÚSTR Patrikem Košickým, který pracuje na ministerstvu kultury. V pátek bude další soud projednávat žalobu bývalého ředitele a současného ministra kultury Daniela Hermana kvůli jeho loňskému odvolání. 

Hazdra byl prvním náměstkem ředitelky ÚSTR Pavly Foglové od loňského dubna, působí také na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. V ústavu už v minulosti pracoval, od dubna 2008 téměř dva roky vedl oddělení zkoumání doby nesvobody v letech 1938 až 1945. Od poloviny května 2010 byl tři měsíce prozatímním ředitelem ústavu. Hazdra byl zvolen ve třetím kole výběrového řízení. Proti jmenování se ihned postavili někteří zaměstnanci a dva neúspěšní kandidáti.

Ústav pro studium totalitních režimů
Zdroj: ISIFA/VLP

Ačkoli Hazdra očekával „revoltu“, zatím k ní prý nedošlo. Jak říká, neplánuje dramatické personální změny. Jeho náměstkem bude od 1. června historik Ondřej Matějka, ředitel občanského sdružení Antikomplex. Má rozvíjet spolupráci s občanským sektorem a vzdělávací aktivity ÚSTR pro veřejnost. 

Jedním z jeho prvních úkolů bude vyřešit spornou digitalizaci, která už několik týdnů prochází kontrolou. Pracovníci Archivu bezpečnostních složek nemohli v minulosti kontrolovat materiály, když se převáděly do elektronické podoby. Teď, když je kontrolovat lze, zjišťují, že naskenované dokumenty v řadě případů údajně neodpovídají originálům. „Zatím k tomu nebudu dávat komentáře, než se seznámím s výsledky kontroly,“ reagoval Hazdra.

Vydáno pod