Školy a muzea kvůli novému občanskému zákoníku odmítají dary

Praha – Nejen muzea, ale i školy se dostávají do problémů kvůli novému občanskému zákoníku. Ten jim od začátku letošního roku přikazuje oceňovat dary. Muzea kvůli tomu chtějí některé z nich odmítat. Posudek na darovanou věc totiž může vyjít až na tisíce korun.

Události: Školy a muzea mají potíže se zdaňováním darů (zdroj: ČT24)

Základní škola v Karlových Varech dostala loni jako dar od svých sponzorů spinningová kola a výbavu počítačové učebny. Dary měly pomoct taky s výstavbou hřiště. Změny zákonů v novém roce ale přinesly nejasnosti. „V tuto chvíli se jedná o to, že každý dar, který bychom dostali pro školu, je nutné zdanit,“ říká ředitel karlovarské základní školy na ulici Poštovní Jan Poula.

Až do vyjasnění situace škola raději žádné dary nepřijímá. Stejný problém trápí taky muzea. I ta jsou připravena některé dary odmítat. „Pokud třeba chcete dostat zdarma předmět v hodnotě deseti korun, je zapotřebí vynaložit několik tisíc korun na posudek, což se nám samozřejmě nevyplatí,“ vysvětlil ředitel Muzea Sokolov Michael Rund.

V poslední době se muzeu naskytla třeba příležitost získat do svých sbírek osobní deník vojína z roku 1914. Asi padesátistránkový sešit, v němž autor věrně popisuje svou válečnou zkušenost, darovali muzeu pozůstalí. Nikdo z pracovníků si neumí představit, že by takový kousek odmítli.

Personál muzeí i učitelé proto volají po změnách. „Zaslali jsme příslušnému ministerstvu dopis, aby tato věc byla nějakým způsobem v co nejkratší době napravena,“ sdělila ředitelka Svazu měst a obcí ČR Jana Vildumetzová.

Ministerstvo tvrdí, že školy a muzea sice mají nechat dary ocenit, ale samotnou daň potom platit nemusí. „Připravili jsme technickou novelu zákona a v nejbližší době ji pošleme do vnějšího připomínkového řízení,“ potvrdil mluvčí resortu financí Marek Zeman s tím, že podle tohoto návrhu by dary byly v případě škol a galerií automaticky oceněny jednou korunou. Povinnost zadávat vypracování posudků by tak odpadla.