TOP 09 navrhla udělit Gorbaněvské Řád bílého lva in memoriam

Praha - Poslanecký klub TOP 09 a Starostů navrhl udělit Natálii Gorbaněvské nejvyšší státní vyznamenání - Řád bílého lva in memoriam. Zákonodárci chtějí ocenit její protest proti okupaci Československa v roce 1968. Ruská disidentka tehdy spolu s dalšími sedmi přáteli demonstrovala v Moskvě na Rudém náměstí. Sovětský režim ji pak poslal na dva roky do psychiatrické léčebny.

„Myslíme si, že Česko stále ještě dost neocenilo zásadový postoj této statečné ženy,“ uvedl poslanec Stanislav Polčák. „Byla cizí státní příslušnice, a přesto směrem k naší zemi ukázala velkou odvahu. Je důležité, aby se stala trvalou součástí naší historie,“ připojila se poslankyně Gabriela Pecková.  

Gorbaněvská zemřela náhle loni v listopadu, krátce předtím navštívila Česko. Na Karlově univerzitě převzala pamětní medaili za zásluhy v boji o demokracii, svobodu a lidská práva. V Praze se setkala mimo jiné i s prezidentem Zemanem. 

Návrhy na vyznamenání může každoročně podávat veřejnost i zákonodárci. Český rozhlas navrhl ocenit všech „osm statečných“ a Gorbaněvskou nominovala veřejnost. Loni sněmovna navrhla prezidentovi 39 osobností – prezident Zeman při příležitosti oslav výročí vzniku ČSR 28. října ocenil tři z nich.