Stropnický vyznamenával. In memoriam docenil i generála Krzáka

Praha - Při pietní akci na pražském Vítkově udělil Martin Stropnický nejvyšší vyznamenání ministerstva obrany - sedm Křížů obrany státu a osm vyznamenání Zlaté lípy. Při vzpomínkové akci k výročí konce druhé světové války jmenoval ministr i sedm veteránů do vyšších hodností.

Vyznamenání in memoriam si Stropnický obzvláště považuje. „Nechci to hierarchizovat, ale vždycky mi připadalo velice důležité. Protože jde třeba o někoho, na koho se celá léta pozapomínalo a nyní se dluh nějak dohání. Takže jde o významné gesto pro pozůstalé,“ řekl pro ČT před udílením ministr.

Při slavnostním ceremoniálu ve slavnostní síni památníku na pražském Vítkově udělil Kříž obrany státu in memoriam třeba generálmajorovi Rudolfu Severinu Krzákovi, účastníkovi bojů za osvobození Československa.

Ministr Martin Stropnický: „Svým životem výrazně překročili hranice mezi běžným a výjimečným. Je v zájmu České republiky, aby měli nejen své obdivovatele, ale také následovníky.“

Po výcviku ve Velké Británii byl Rudolf Severin Krzák za války vysazen mezi italské partyzány, v prosinci 1944 se do Británie vrátil. Do března 1945 sloužil jako velící důstojník příslušníků připravovaných výsadkových skupin, krátce na to byl odeslán do Košic. Jako náčelník štábu 5. pěšího praporu 3. samostatné brigády se dostal až do Prahy.

Po komunistickém puči v roce 1948 byl zatčen, začátkem roku 1950 odsouzen za velezradu, nedovolené ozbrojování a sabotáž Košického vládního programu k 9 letům vězení. V roce 1952 byl propuštěn a poté pracoval jako dělník u geodézie. V roce 1968 byl rehabilitován, od roku 1970 pracoval opět už jen v dělnických profesích. Po listopadu 1989 vykonával funkci výkonného tajemníka Československé obce legionářské. V roce 1993 mu byl udělen titul inženýra, 8. května 1993 byl povýšen do hodnosti generálmajora.

Vyznamenání se dostalo i trenérovi zlaté generace československých hokejistů

Vyznamenání Zlaté lípy in memoriam obdržel také hokejový hráč a trenér československé reprezentace Jaroslav Pitner, jehož tým získal v roce 1972 v Praze titul mistrů světa. Záslužný kříž ministra obrany III. stupně dostal také major Josef Knapík za projevenou statečnost, odvahu a záchranu lidských životů.

Mezi sedmi válečnými veterány jmenovaných do vyšších hodností byl i Rostislav Stehlík, účastník národního boje za osvobození, příslušník 1. čs. armády, se kterou jako šestnáctiletý prošel Karpatsko-dukelskou operací. „Jako starého dědka mě to povýšení až dojalo. Hoši, kteří padli v první linii by tady také rádi byli s námi, i tu skleničku by s námi rádi vypili. Proto se snažíme, aby ty tradice nepominuly. Myslím, že by se v tomto duchu mělo více působit na mládež ve školách,“ řekl aktivní člen Českého svazu bojovníků za svobodu, který byl povýšen do hodnosti majora.