Na východě bude hodně pršet, přehrada pod Beskydy začala upouštět

Praha - V druhé polovině týdne může na východě České republiky, zejména však v Beskydech, napršet až 120 milimetrů srážek. Povodí Odry proto preventivně zvýšilo odtok nádrže Těrlicko. Na ostatním území východní Moravy a v Novohradských horách by to mohlo být do 60 milimetrů vody. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který tak zpřesnil svou pondělní předpověď. Možnost povodní meteorologové nezmiňují.

Výstraha ČHMÚ: Od čtvrtka 15. 5. do soboty 17. 5. očekáváme na severovýchodě Moravy a ve Slezsku vydatné a trvalé srážky, místy s úhrny 70 až 120 mm za celé toto období.

Počasí v Česku ovlivní tlaková níže nad Balkánem a meteorologové původně očekávali, že ve Slezsku, v Beskydech a na východě Moravě od středy do soboty naprší až 90 milimetrů. V Novohradských horách předpokládali srážkové úhrny do 30 milimetrů. V západní polovině republiky to mělo být od nuly do deseti milimetrů, podle nové předpovědi lze Čechách očekávat od čtvrtku do soboty srážkové úhrny od pěti do 20 milimetrů.

Hladina nádrže Těrlicko byla ve tři hodiny odpoledne ve výšce 275,23 metru nad mořem, maximální retenční hladina činí 277,46 metru nad mořem. 

Svou předpověď budou meteorologové postupně zpřesňovat. Zhruba ve středu by také mohli vědět, zda může očekávaný déšť rozvodnit toky. Jarní záplavy se přitom v posledních letech v Česku opakují, loni v červnu zasáhly většinu Čech.