Sněmovna si přeje silnější NKÚ, rozšiřuje jeho pravomoci

Praha – Nejvyšší kontrolní úřad ať bdí nad nakládáním s veřejnými penězi, s penězi z veřejných rozpočtů a také s majetkem firem, v nichž má majetkovou účast stát, kraje nebo obce. Rozšíření pravomocí úřadu odsouhlasila sněmovna. Ústavní novelu nyní posoudí senátoři.

Poslanci upravili poslaneckou ústavní novelu podle doporučení kontrolního výboru, s nímž souhlasil i prezident NKÚ Miloslav Kala. Podle Ústavy nyní úřad kontroluje hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu. Pro změnu hlasovalo 125 ze 136 zákonodárců, proti jich bylo sedm, především z klubu ODS.

Některým poslancům a senátorům se nelíbí to, že různé státní instituce mnohdy prověřují stejnou záležitost a přitom leckdy s protichůdnými závěry. Nynější mnohačetné prověrky stejných věcí různými úřady v obcích a městech byly jedním z argumentů, proč Senát už v minulosti zamítl obdobnou ústavní novelu.

Šéf NKÚ Miloslav Kala:

„Je to skvělá zpráva. Tohoto kroku poslanců si cením o to víc, že se nakonec přiklonili k té nejlepší variantě ze tří možností, ze kterých měli při hlasování na výběr… Byla by škoda takovouto šanci na lepší kontrolu hospodaření s penězi daňových poplatníků nevyužít.“

Na ústavní novelu by měla navázat změna zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu. Tuto předlohu Sněmovna již dřív vrátila autorům k přepracování. Znovu by měla být předložena až podle schváleného znění ústavní novely.

Sněmovna rozšiřuje pravomoci NKÚ (zdroj: ČT24)