Armáda by potřebovala více záložáků, motivovat je mají vyšší odměny

Praha - V armádě v současnosti působí 1 200 příslušníků záložních sil. To je však jen třetina počtu, který by armáda potřebovala. Situaci by mohla změnit nová koncepce, kterou už loni na podzim schválila vláda. Ta zvyšuje roční odměnu pro záložáky ze šesti tisíc na dvanáct. Navíc by zaměstnavatelé dostávali finanční kompenzaci v případě jejich nasazení. Teď to totiž funguje tak, že pokud se chce záložák zúčastnit armádního cvičení, tak si musí vzít volno v zaměstnání.

Příslušníci záložních sil cvičí na Libavé (zdroj: ČT24)

Nová koncepce však už od loňského podzimu čeká na schválení v parlamentu. „Příliv nováčků je pro nás velice důležitý poté, co se počty v profesionální armádě snižovaly. Aktivní záloha je jedním ze způsobů, jak zabezpečovat plnění úkolů v krizových situacích,“ uvedl ředitel ostravského vojenského velitelství Jaroslav Hrabec. V Moravskoslezském kraji působí 80 záložáků, z toho 13 nováčků, tamní velitelství by ale potřebovalo dvojnásobek.   

Ve vojenském prostoru na Libavé v těchto dnech vrcholí cvičení příslušníků aktivních záloh. Během týdenního cvičení dojde i na ostrou munici. Záložáci nacvičují situaci, kdy konvoj dvou tatrovek přepadne ze zálohy nepřítel s kulometem. Cílem je ho zlikvidovat a stáhnout se do bezpečí.