Další neúspěch v řadě. Soud v Londýně zamítl nároky Diag Human

Londýn/Praha - Obchodní soud v Londýně zamítl nároky firmy Diag Human na České republice a uložil jí, aby státu uhradila více než devítimilionovou zálohu na náklady soudního řízení. Firma s Českem dlouhodobě vede spory o mnohamiliardové odškodné za údajně zmařený obchod s krevní plazmou. Firma nevyloučila, že se proti verdiktu odvolá.

„Londýnský soud na čtyřiceti stranách obsáhlého rozsudku podrobně rozebral argumenty obou stran a ve všech směrech dospěl k závěru, že rozhodčí nález, který Diag Human již několikátý rok před zahraničními soudy vydává za konečné a vykonatelné rozhodnutí, se dosud nestal ani závazným, ani vykonatelným,“ uvedl mluvčí českého ministerstva zdravotnictví Jan Štoll.

Počátky vleklé kauzy, která je největším obchodním sporem v historii České republiky, sahají až do března 1992. Tehdy ministr zdravotnictví Martin Bojar vyloučil česko-švýcarskou společnost Diag Human podnikatele Josefa Šťávy z konkurzu na obchod s krevní plazmou a označil ji za nesolidní - tím jí měl způsobit miliardovou škodu. Šťávova firma se proto začala domáhat odškodnění s argumentem, že přišla o zakázky. Stát se rozhodl řešit spor jako neveřejný v rozhodčím řízení a to podnikatel Šťáva v roce 2008 vyhrál. Tribunál rozhodl, že Česko mu musí zaplatit 8,2 miliardy korun plus denní úroky, celková částka tak dnes přesahuje deset miliard korun.

Stát se ale proti verdiktu odvolal a rozeběhla se arbitráž. Zatímco podle ministerstva zdravotnictví arbitráž stále pokračuje, podle Diag Human je už skončená. Firma se kvůli svým požadavkům na odškodnění v minulosti neúspěšně obrátila také na soudy v Rakousku, Švýcarsku a ve Francii.

Diag Human nevylučuje odvolání

Společnost Diag Human v tiskové zprávě zdůraznila, že londýnský soud uznal, že firma postupně vyhrála pět rozhodčích nálezů proti českému státu. Na základě „procedurálních okolností“ ale podle ní rozhodl, že před získáním možnosti uznání nálezu ve Spojeném království musí vyčkat na poslední procedurální kroky „přezkumného řízení“ v České republice.

„Tento výsledek je, samozřejmě, pro Diag Human nepříjemný,“ připustila firma. Citelně se na něm podle ní podepsala nepřítomnost jejího právního experta, který prý musel být před cestou do Londýna náhle hospitalizován. „O možném odvolání se rozhodne až po prostudování písemného odůvodnění výroku soudu,“ dodala firma.

Soud: Exekuce na majetek Česka v zahraničí není oprávněná (zdroj: ČT24)