První den eurovoleb přišla desetina lidí, podle Zemana nebereme Unii vážně

Praha – Účast v eurovolbách byla první den slabší než před pěti lety, volit zatím přišla jen asi desetina lidí. Nezájem o volby kritizoval i prezident Miloš Zeman, podle něho si lidé neuvědomují, jaký dopad na běžný život Unie má. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) věří, že evropské volby přinesou změnu v podobě levicové většiny v Evropském parlamentu. Vyjádřil také přesvědčení, že Unie Česku umožňuje prosazovat jeho národní zájmy. Podle předsedy hnutí ANO Andreje Babiše by Češi měli v Evropském parlamentu hájit zájmy České republiky a vystupovat jednotně bez ohledu na to, jakou stranu zastupují.

Česko je jedinou zemí v Unii, kde se volí dva dny. V pátek byly místnosti otevřeny od 14:00 do 22:00, v sobotu se otevřou mezi 8:00 a 14:00. Volební výsledky se ale budou v celé EU zveřejňovat najednou – až v neděli po 23. hodině.

Čeští voliči podle Zemana neberou problematiku Evropské unie příliš vážně a mají pocit, že se jich netýká. „Přitom 80 procent zákonů jsou zákony z dílny Evropské unie. To by bylo dobře, kdyby voliči věděli. Vždycky jsou na vině novináři. Máte to lidem sdělovat,“ řekl Zeman.

Prezident si dovede představit, že by účast ve volbách byla povinná. „Volební účast je právo každého občana. Za Masarykovy republiky to byla povinnost a ten, kdo nešel k volbám, zaplatil mírnou pokutu, která šla do státního rozpočtu. Ten by teď bobtnal a bobtnal a pan Babiš by neměl takové problémy, které teď má,“ řekl prezident. „V domácích volbách by měla být povinnost jít k volbám, u eurovoleb bych váhal,“ dodal.

Sobotka věří, že volby přinesou levicovou většinu v europarlamentu

Sobotka věří, že evropské volby přinesou změnu v podobě levicové většiny v Evropském parlamentu. „Je důležité, aby nastala změna. Nyní má v Evropském parlamentu většinu pravice a já bych rád, aby tomu bylo naopak a více míst zastávala levice. Chceme, aby Evropská unie v budoucnu podporovala investice, vznikala nová pracovní místa a více bojovala s daňovými úniky,“ nechal se slyšet ministerský předseda.

Bohuslav Sobotka
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Vyjádřil také přesvědčení, že Unie Česku umožňuje prosazovat jeho národní zájmy. „Díky ní můžeme jednat se svými sousedy a velkými státy jako rovný s rovným. Už to nebude o nás bez nás jako v roce 1938 nebo 1968,“ podotkl s tím, že Evropský parlament má stále větší pravomoci. I proto považuje za důležité, aby se lidé hlasování zúčastnili. „Je škoda, že veřejnost nepřikládá těmto volbám takovou váhu. Byl bych rád, kdyby letos přišlo více lidí než před pěti lety,“ uvedl Sobotka.

Babiš: Češi by měli v Evropském parlamentu vystupovat jednotně

Vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který společně se svou ženou odevzdal hlas v základní škole na pražském Chodově, po volbě uvedl, že všichni čeští zástupci v EP by měli hájit zájmy České republiky. ANO podle něj nepodporuje větší integraci, není ani příznivcem společné evropské měny. Hnutí ANO je považováno za favorita voleb a Babiš řekl, že by byl spokojen, pokud by hnutí volby vyhrálo. Připraven je ale i na horší výsledek. Babiš si nemyslí, že bude mít výsledek voleb vliv na domácí politickou scénu, dříve ale řekl, že by se od výsledku mohlo odvíjet to, kdo bude za ČR kandidátem na eurokomisaře.

Andrej Babiš s partnerkou Monikou odevzdali svůj hlas ve volbách do EP
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Schwarzenberg: V europarlamentu přibude extremistům a populistů

„Obávám se, že v Evropském parlamentu bude více extremistů, více nacionalistů a více populistů,“ řekl Schwarzenberg k tomu, jak by mohlo vypadat nové složení této instituce. Očekává, že volební účast bude spíše slabá, a doufá, že přesáhne alespoň čtvrtinu. Lidé by si podle šéfa TOP 09 měli přitom uvědomit, že v Evropském parlamentu se rozhoduje stále o více věcech.

Karel Schwarzenberg hlasuje v evropských volbách
Zdroj: Sandra Bejšáková/ČTK

Voliči vybírají 21 poslanců do Evropského parlamentu, o jejich přízeň se uchází 38 stran a hnutí. Pro 8,5 milionu oprávněných voličů je připraveno přes čtrnáct tisíc volebních místností. Po celém Česku se vybírají stejní kandidáti, celé území republiky totiž tvoří jen jeden volební obvod. Mandát získá to politické uskupení, které dostane alespoň pět procent hlasů. Tato hranice platí i pro koalice. „Pokud někomu domů nepřišly volební lístky nebo je ztratil, nemusí se bát. Ve volební místnosti dostane náhradní sadu,“ uvedl Vladimír Řepka, vedoucí oddělení komunikace ministerstva vnitra.