V Praze se opět zabíjel Heydrich a parašutisté získali svůj pomník

Praha - Praha si připomněla blížící se výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, jež se odehrála 27. května 1942. Nechyběla tichá vzpomínka na ty, kteří se operace účastnili, ale ani rekonstrukce historické události, kterou lidé mohli vidět ve dvou verzích: v té plánované i v neočekávané improvizaci.

Rekonstrukce atentátu na Heydricha v Kobylisích (zdroj: ČT24)

Pět minut po půl jedenácté vjelo auto zastupujícího říšského protektora do zatáčky v pražských Kobylisích, kde na něj čekali dva českoslovenští parašutisté Gabčík a Kubiš. Atentát se však nevyvíjel podle plánu, v klíčovém okamžiku totiž Gabčíkovi selhal samopal, nacistického pohlavára tak zranila až bomba, kterou pod kola vozu vhodil Kubiš.

Závada na zbrani neměla prý co dělat s jejich špatným výcvikem, ale se stresem nebo zkrátka se špatnou technikou. Jednalo se o zásadní čin československého odboje, čin, který způsobil to, že byla oduznaná Mnichovská dohoda a Československo se mohlo vrátit do předválečných hranic. 

Rekonstrukce události se po dvaasedmdesáti letech poprvé odehrála na stejném místě jako opravdový atentát. Nově zahrnovala i postavy svědků. Odehrát událost jako před lety dá práci, a tak se na ni herci připravují třeba půl roku. Kromě samotného atentátu se připomínalo i páté výročí odhalení pomníku operaci Anthropoid. Ten má připomínat střemhlavý až sebevražedný čin, protože účastníci věděli, že jdou na smrt.

Pomník ale nepatří jen parašutistům - jedna z figur je v civilu a má reprezentovat domácí odboj. Bez pomoci domácích odbojových skupin, například sokolských, by atentát zřejmě nebylo možné vůbec provést. Atentát bude kromě tohoto pomníku připomínat v následujících dnech řada pietních akcí - třeba v kostele sv. Cyrila a Metoděje, kde se parašutisté několik dní po činu ukrývali.