Svobodní: Máme ambici stát se nejsilnější pravicovou stranou

Praha – Mezi všemi „osvědčenými koňmi“ se na vítězné listině hlasování do eurovoleb vyjímá jeden nováček - Strana svobodných občanů. Jednoho zástupce v europarlamentu jí zajistilo těsné překročení pětiprocentní hranice. Na předvolebních plakátech slibovali, že si „posvítí na euronesmysly“. Jaké ideje tedy Svobodní hájí a za jakou politiku se budou v Evropském parlamentu bít?

Stranu svobodných občanů založil v roce 2009 Petr Mach, který blízce spolupracoval s Václavem Klausem. U vzniku stáli i spisovatel Benjamin Kuras nebo Jiří Payne. Strana se hlásí k pravici a politologové ji často přirovnávají k nové ODS, možná i proto, že má v jejích řadách několik sympatizantů. Nicméně sám exprezident Václav Klaus podle svých slov v letošních eurovolbách podpořil občanské demokraty.

Členové Svobodných se hlásí k pravici a nezastírají svůj skeptický postoj vůči Evropské unii, který přivítala např. obdobně smýšlející britská strana UKIP. Strana nevynechala jediné parlamentní volby, dokonce ani ty do místních a krajských zastupitelství - v eurovolbách v roce 2009 získala 1,26 procenta hlasů a v loňských předčasných parlamentních volbách zůstala pod tříprocentní hranicí (2,46 procenta). Teprve až křeslo v současných eurovolbách se dá ale považovat za první výrazný úspěch.

  • „Nezklameme naše voliče, kteří nám věřili v tom, že jsme strana jiná. Jsme strana, která usiluje o omezení politické moci, a jde nám o to, abychom zvýšili svobodu občanů v České republice,“ uvedl předseda Mach po úspěchu v eurovolbách.

Integrace evropských států - krok do slepé uličky

Svobodní spatřují filozofii své politiky v uctívání českých tradic. Strana preferuje návrat k předsocialistickým právním tradicím a právní reformu. Schvaluje politiku NATO a spatřuje v ní budoucí řešení Evropy. Naproti tomu se však netají svou nechutí k Evropské unii. Stávající pokus o integraci evropských států totiž považují za krok do slepé uličky.

Unesená Evropa podle Svobodných
Zdroj: ČT24/Svobodní.cz

Evropský parlament nebo Evropská rada se prý snaží zakrýt fakt, že odstraňuje svobodné hodnoty, demokracii, důstojnost člověka i názorovou pluralitu. To platí i o odpovědnosti politiků vůči občanům. Stejně tak strana nesouhlasí s údajným prosazováním vnitřního trhu, který podléhá jednotné regulaci a je uzavřený do sebe. Hospodářská spolupráce států nevyžaduje politickou integraci, míní strana. Jediné východisko spatřuje v dobrovolné spolupráci států.

Další výhrada k Evropské unii spočívá ve svévolném vměšování do záležitostí jiného státu. „Evropa potřebuje obrat k demokracii spočívající v návratu moci svrchovaným státům, se kterými se občané mohou identifikovat,“ uvádějí politici ve svém programu. Svobodní tedy navrhují hlasování o vystoupení Česka z Evropské unie, v němž by přirozeně hlasovali pro.  

Podporovatelé z řad veřejně známých osobností

  • zpěvák Ivan Mládek
  • ekonom Pavel Kohout
  • bývalý ředitel Národní galerie Milan Knížák
  • bývalý tajemník prezidenta ČR Ladislav Jakl
  • spisovatel Benjamin Kuras

Kam po eurovolbách?

Svobodní striktně odmítají přijetí jednotné měny euro a slibují, že se jakkoliv zasadí o to, aby se mu Česká republika vyhnula, podobně jako Velká Británie nebo Dánsko.

Navzdory toužebnému výstupu z Unie chtějí podpořit volné cestování a volný obchod, stejně tak setrvání v Schengenském prostoru. Zvedají ruku pro dobrovolnou spolupráci států, zároveň ale odmítají „nesmyslné nařizování věcí shora“ nebo byrokracii. Tzv. euronesmysly se ostatně staly heslem jejich předvolební kampaně.

Proti těm se Svobodní vymezují nejvíc. Evropské směrnice údajně ničí české cukrovary, nutí Čechy vyrábět elektřinu ze solárních panelů a naftu z řepky. „Kvůli nim musíme zdaňovat dětské plenky vysokou sazbou DPH. Tyto regulace nás všechny stojí miliardy korun a likvidují pracovní místa a celá odvětví,“ prohlašují. „Proto budeme svými hlasy bránit všem nesmyslným nápadům z Bruselu,“ slibují voličům.